Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 1 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Гранична България: Мистична Странджа

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Смисълът на молитвата и постът в Църквата.
Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За нашата стълба към небето. За отношението Църквата към Корона вируса. Защо у мнозина четенето на „Лествицата“ на св. Йоан предизвиква страх и смущение. Кой може да изкачи тези стъпала и как? Какво ни разкрива „Лествица“-та на св. Йоан Синаит и следва ли да има разлика в отношението на миряни и монаси към нея? Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и разнообразна традиционна музика от Скандинавието – Швеция, Норвегия и Дания. Изпълнения на: група „Лийф Сорби“, Елиас Йонсон, „Ве Поулсенс капел“, „Хапенскрафт“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Паскалев, Таня Скечелиева, Христина Ботева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Торба лъжи“ от Марко Ганчев

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Виртуална изложба „Смешното училище“ в Добрич за 1 април – репортаж на Мая Щърбанова
• На 1 април стартира приемът в бургаските детски градини – съвети за електронното записване – репортаж от БНР-Бургас
• Сутрешна тренировка с CrossFit 681 и инструктора Светлин Александров
• Здравна рубрика „Въпроси и отговори за коронавируса“
• „Фабрика за идеи“, които са създатели на форума „Предизвикателство за социална промяна“ и „Резиденция баба“ излизат с призив: Да помогнем на възрастните хора по селата и във градовете! – интервю с Янина Танева, съосновател на „Фабрика за идеи“
• Либертарианецът и икономист Стоян Панчев за социалните мерки и актуализацията на бюджета – коментар
• Какво да правим с парите си по време на сегашната ситуация? – говори финансовият консултант Стойне Василев.
• Главен герой: д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов – да бъдеш лекар и човек по време на криза – разговор за професията и избора да прекараш медения си месец в карантина
• Крис Георгиев, основател на „Имагга“ – интерактивна разходка из Сеул с дата 1 април 2020 г. – разговор за новия проект за диагностициране на COVID-19 през термо-камера с помощта на AI технология, дисциплината, изкуствения интелект, технологиите и човека
• 1 април – Ден на шегата: „Рязко“ с Деян Копчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Искрен Пецов и Кристина Димитрова с нов кавър на известния хит „Вълшебен цвят“;
• R&B песента „Broken“ и видеото към нея;
Теми:   
• Една от най-успешните дамски групи на всички времена - EN VOGUE – празнува 30 години;
• Излезе нетърпеливо очаквания нов албум на Dua Lipa „Future Nostalgia“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• С хумор срещу страха от коронавируса. Как Дома на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи Международния ден на хумора и шегата? Разговор с Маргарита Доровска, директор на музея
• Честит празник на българските карикатуристи. Разговор с художника Валери Александров, председател на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници за отменената 45-та Национална изложба на българската карикатура и новите международни онлайн конкурси за карикатура
• Ямболският театър „Невена Коканова“ представя онлайн подбрани спектакли от репертоара си
• Ловешкият театър откри Арт работилница онлайн
• Визуален дневник на извънредното положение. Среща с френския художник Мич Брезунек за серията му от карикатури и работата му в България.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Милан Кундера и лекотата на битието – разговор с доц. Добромир Григоров, преподавател в катедра Славянски филологии на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, по повод 91-годишнина на писателя.
Ще чуем и репортаж от флашмоба, посветен на Кундера, проведен за 85-ата му годишнина в София.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Фрагменти от комични опери

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Българският градинарски поход в Европа и по света
Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава? Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г. Установени са „веднъж завинаги“ два факта: че първите градинари са лясковчани и второ, че български градини извън Османската империя са отворени след 1800 г. След като лясковските градинари са прогонени от Цариград, заминават за Влашко, за Брашов.
В предаването участват журналистките Даниела Горчева и Диана Гласнова, фолклористката доц. д-р Венета Янкова и етнографът д-р Илия Вълев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Пътешествието на думите – заемките в българския език: За чуждиците, заемките и усилията на пуристите

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикантите като обект на екранно пресътворяване
Музика из актуалните биографични филми „Рокетмен“ и „Бохемска рапсодия“

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Свежи, темпераментни латино ритми и танци от Куба и останалата част на Латинска Америка. Сред тях – сон, куарача, ча-ча, салса, гуахира, румба и мамбо, а сред колоритните изпълнители – „Трио де Санта Крус“, „Оркестра Типика Кубана“, завладяващата Лукресия, Кико Валера, „Никарагуа Бойс“, дуетът Тирсо Дуарте – Мичел Перес, „Групо Моно Бланко“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо лъжата е по-опасна от копието“, по африканска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Михаил Големинов: „Ние сме център, именно защото имаме такава музика, уникална, в кръвта си.“
Композиторът Михаил Големинов беше гост в предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо“ на 20 януари по темата „Център и периферия и къде сме ние“: „Българският музикант и българският слушател от 100-150 г. е възпитаван да усвоява ценности, които идват отвън. Респективно, изпълнителската култура е в известен смисъл подражателска (...), а ценностите, които публиката издига в култ (...) също са „импорт“. И най-големият конфликт в историята на българската музика, лично за мен, е хибридното явление „български фолклор с алпийска хармония“ (...). И за мен това, което правят няколко поколения композитори, те са го правили най-искрено, но за мен това е (...) краят на българския фолклор. А ние сме център, именно защото имаме такава музика, уникална, в кръвта си. (...) Ние гледаме на запад по един начин, а Западът в началото на 20-и век е гледал на изток по друг начин. Ние сме гледали на запад както се гледа Слънцето, а Западът е гледал на Изтока както човек гледа имота си. Има малка разлика (...) в гледането в определена посока.“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 43 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• каква е ролята на хумора в това, ще ни разкаже психологът Рени Велчева.
• По време на пандемия регионален исторически музей – София стартира своя онлайн поредица, озаглавена „Софийски пъзел“, подробности за инициативата ще получим от Ерина Кръстева, ПР на музея.
• В своята музикална рубрика Ивайло Кицов ще ни представи новия албум на Liam Gallaghe.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
„Здравей, пролет!“ – концертна версия на предаването, посветена на сезона на пробуждането, красотата и новия живот. Включените изпълнения са на известни певчески ансамбли от България, Франция, Германия, Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04