Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Не сме стигнали още до шок в заетостта

Снимка: БГНЕС

Какви ще бъдат икономическите последствия от кризата с коронавируса? Как да бъдат ограничени щетите от социалната изолация? Как актуализацията на бюджета може да предотврати евентуален срив на икономиката? Какви са предложенията и мерките в социалната сфера – ще бъде ли ограничена безработицата с мярката 60 на 40? Финансовото министерство предложи модел, който предполага, че към края на април ще е приключила социалната изолация, този шок върху предлагането в икономиката:

Задържане на заетостта

"Не е съвсем ясно дали тази мярка ще успее да покрие засегнатите сектори. До голяма степен е важно дали администрацията ще се справи. Зависи и от това колко време ще продължи тежката икономическа ситуация.  

Ако обаче имаме продължаване на социалната изолация, на замръзването на световната икономика и някакви други допълнителни негативни сценарии, ще трябва да се мисли за по-различни мерки и по-различни стратегии – според това как се развива ситуацията.

Според мен засега подходът е правилен – предпазливи мерки, контекстуални, които разчитат, че шокът няма да е твърде тежък и дългосрочен. Не са много инструментите, които могат да се ползват в такава ситуация. 

Стоян ПанчевЩе успее ли държавата да бъде стабилна и да изплати всички обезщетения

"В момента наблюдаваме гъвкавост, защото все още имаме едно положително очакване, че тази ситуация няма да продължи дълго. Все още определени фирми имат буфери.

Не сме стигнали още до шок в заетостта – много хора да излязат на пазара на труда. Ако продължим да имаме затворена икономика и ако нямаме други допълнителни мерки, можем да видим вече по-сериозен обем на безработицата."

Удачен ли е вариантът за намаляване на ДДС за стоки от първа необходимост?

"Смятам, че държавата пропусна възможността за някаква форма на данъчна ваканция. Може би ДДС не е най-подходящият данък, който да се таргетира. Аз бих започнал с данък общ доход и с данък печалба. Ако имахме една реформирана пенсионна система, разчитаща на капитално натрупващ модел, а не такава, която разчита на месечните вноски, за да покрива разходите, ние с лекота можехме да имаме и една ваканция в пенсионните вноски."

Актуализацията на бюджета и размерът на новия дълг

"Имаме на разположение общо около 15 млрд. лева. На мен ми се струва малко повече, отколкото е нужно, но може би идеята е, ако има още няколко месеца проблеми... Първоначалната стъпка е предпазлива и смятам, че това е правилно. Основната стратегия е да се запази тази заетост, затова смятам стъпката на правителството за положителна" – коментира либертарианецът и икономист Стоян Панчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22