Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спрем вируса, а не хората

Крис Георгиев
Снимка: личен архив

"Да спрем вируса, а не хората – е принципът на действие и той се прилага последователно в Южна Корея. Има ясни, логични мерки, които се прилагат прозрачно. Мерките са планирани и се комуникират ясно". Това сподели Крис Георгиев, основател на технологичната компания "Имагга", който живее в Сеул от 2016 година.

"Корейските власти са подготвени за сегашната пандемична ситуация, тъй като разполагат със специален закон, приет след епидемията от MERS (Middle East Respiratory Syndrome) през 2015-а.

Има доверие в местните власти и правителството, поради което хората по-лесно приемат и спазват ограниченията. Корейците са много отговорни" – коментира Георгиев и разказва по какъв начин високите технологии се използват за събиране на данни и ограничаване на пораженията от COVID-19.

"Заедно със специалисти от областта на медицината в "Имагга" разработваме проект за диагностициране на COVID-19. Това е интердисциплинарна иновация, която прилага мобилни термокамери, и се прави анализ на получените изображения, с цел да се диагностицират ранни симптоми на респираторната инфекция. Става въпрос за мобилни приложения, с малка термална мобилна камера, която измерва температурата на тялото в домашни условия, така че да е възможна някаква ранна диагностика. В момента разработваме тази технология и се надяваме на успех и лесно приложение на тази диагностика в домашни условия" – обясни Крис Георгиев.   

За изкуствения интелект, за технологиите, за дисциплината на корейците и за това как се справят с COVID-19 – разказа Крис Георгиев в "Нашият ден".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист - Виктор Костов .  Преди дни в Зала "България" се проведе един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05