Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е толкова трудно да не си докосваме лицето

БНР Новини
Снимка: Pexels

Коя от препоръките във връзка с ограничаването на заразата от Covid-19 е най-трудна за спазване и най-често бива нарушавана?

"Да кажеш на хората да не правят нещо, което извършват несъзнателно, е класически проблем. Много по-лесно е да накараш някого да си мие по-често ръцете, отколкото да не си пипа лицето. Не е никак ефективно да кажеш просто: Не прави нещо, което правиш несъзнателно", казва Майкъл Холсуорт, психолог от Колумбийския университет.

Дотук добре, но защо все пак си пипаме лицето толкова често?

"Защото проявяваме фундаментално за нашия вид поведение, твърди Мартин Грундвалд, психолог от Лайпцигския университет. Докосването на лицето е от само-регулаторните механизми, които невинаги са свързани с комуникация с другите и най-често се извършват почти несъзнателно. 

Наблюдава се при всички хора. Докосването е основна част от механизма ни на успокояване. Контактът кожа в кожа спомага освобождаването на окситоцин, което повишава спокойствието и намалява стреса."

Друг път докосваме лицето си като форма на успокоение, когато общуваме с другите.

Например, когато усещат неудобство или нежелание да се захванат с нещо, мъжете най-често пъхат пръст между яката на ризата и врата си, а жените, докосват ямката в основата на шията си.

Докосването е важен елемент от невербалната комуникация, но уви и ключов фактор в разпространение на зараза. Така че възниква друг важен въпрос:

Как да го ограничим?

Носенето на маска може да е спорно по отношение на предпазването, но може да ни помогне и да намали несъзнателното докосване на лицето.  Има и други техники да ограничим движението на ръката към лицето:

– например да разпознаваме ситуациите, които ни предизвикват, и да действаме проактивно;
– когато усетим порив да се пипнем, например да се почешем, да използваме ръкава или опакото на ръката – не е идеално решение, но е по-добро от пръстите.
– да държим ръцете си заети – спинърите или антистрес топките могат да са от полза. Само не забравяйте да ги миете.

Стивън Хейс, психолог, който пише в блога Ask the Professor, твърди, че един от начините да ограничим движението е да броим пътите, в които го правим.

Може да използвате телефона си, бележник, броеница, каквото се сетите, просто отделете време и наистина записвайте. Това ще намали поведението в рамките на половин час.

Методът работи, дори да не сте съвсем старателни, самото усилие да го правите вече дава резултат и намалява броя на докосванията.


По материали от BBC и Ask the Professor



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50