Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Необикновената книга на емоциите“ от Киара Пироди

Снимка: robertino.bg„Необикновената книга на емоциите“ на италианската писателка Киара Пироди разкрива емоционалния свят на децата. Пироди е не само детски автор, но и невропсихолог. В книгата тя представя емоциите на децата като отделни герои. Чрез нейните текстове и илюстрациите на Алесандра Манфреди малките читатели могат по-добре да разберат тъгата, страха, изненадата, отвращението, срама. Пироди засяга и взаимоотношенията – както тези между децата, така и тези между родителите и техните деца. Застъпена е и фигурата на майката

„Необикновената книга на емоциите“ е предназначена най-вече за деца между 5- и 8-годишна възраст. Тя би могла да им помогне по-лесно да разберат как да изразяват емоциите си. Как да овладеят радостните чувства, но и как да се справят с тъжните. Да им обясни как и защо се променя света около тях и този в тях.

Това е първата книга на италианската писателка, преведена на български език. В рубриката „Литературен наблюдател“ Гергана Рачева разказва защо „Необикновената книга на емоциите“ е едно много подходящо четиво за малките. Особено в дни като днешните, когато емоциите са тези, които упражняват контрол над нас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05