Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектката, която започна да строи къщи за бедни

БНР Новини
Ясмин Лари
Снимка: archnet.org

Тя започва кариерата си проектирайки лъскави бетонни билдинги за корпорациите. От проектите и през 90-те лъха на власт, самохвалство и увереност.
"Чувствам се така, сякаш изкупувам нещата, които съм правила - казва днес  Ясмин Лари - 36 години бяха starchitect (от star-звезда и architect), но егоистичното ми пътуване свърши. Не е специално право на елита да се радва на добър дизайн."

През март 79-годишната архитектка беше удостоена с престижната награда Джейн Дрю за принос на жените в архитектурата, сред предишните лаураетки са Заха Хадид, Дениз Скот Браун и Лиз Дилър.

Ясмин Лари е почитана като първата жена архитект на Пакистан. Тя завършва архитектура в Оксфорд, след което се завръща в родината си. Получава престижни поръчки, включително финасовия и търговски център на Карачи. През 2000 г. се оттегля и започва да пише книги. Спокойният й живот приключва през 2005, когато земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удря северен Пакистан, убивайки 80 хил. души и оставяйки 400 хил. семейства без покрив над главата.

"Почувствах, че трябва да отида и да помогна - казва Лари. - Нямах представа какво мога да направя като архитект, нямах познания за терена, не бях работила подобно нещо, нямах служители. Но открих, че когато излезеш от зоната си на комфорт, помощ винаги се намира."


Когато международните агенции за помощ при бедствия започват да издигат постройки от бетон и галванизирани стоманени листове, Лари и част от местните хора, лишени от дом, започват да строят с кал, камъни, вар и дърво. Работейки с доброволци, тя започва да учи хората как да строят по-сигурно, използвайки онова, което имат наоколо.

"Мисля, че често не разбираме от какъв тип помощ има нужда - казва тя. - Като външен човек, ти смяташ, че мисленето ти е правилно, но реалността е съвсем различна. Представяш си, че отиваш да помагаш на безпомощни хора, които са жертви, и за които трябва да направиш нещо. Истината е, че трябва да помогнем на хората сами да се оправят. Има толкова много, което може да бъде направено с нещата, които вече ги има, и на десетократно по-ниска цена."

Лари казва още, че процесът на възстановяване може да е част от лечението: "Катастрофите могат да са истински опустошителни и хората лесно изпадат в депресия. Но ако им възложиш нещо за правене, това наистина им помага да се възсановят. Хората често ценят повече онова, в чиято направа са участвали от нещо, което им е дадено наготово."

От 2005 насетне поредица следващи земетресения, наводнения и конфликти поддържат Лари и нейната фондация Наследство заети. Те развиват гъвкави технологии за строеж с бамбук, кал и вар, следвайки винаги принципа на ниската себестойност, нулев въглероден отпечатък и нулев отпадък.

"В помощта от бедствия има много пари - казва Лари, - но ние трябва да се съсредоточим много повече върху готовността за бедствия." Тя е много критична към "универсалните решения", използвани от международните агенции за възстановяване и техните типизирани решения.

Освен с реконструкция след бедствия, нейната фондация се занимава с нещо, което тя нарича "босонога социална архитектура".


Една от иновациите има осезаемо влияние върху живота на местните общности - бездимно огнище, чиято направа струва по-малко от 5 паунда.
Новата печка заменя традиционния модел, при който се готви на открит огън на пода, където храната лесно може да се зарази и да предизвика стомашни инфекции, освен това пушекът води до респираторни инфекции и опасност от пожар.

Проектът на Лари вдига печката на платформа, затваря я и прави готвенето по-сигурно, освен това променя статута на жената, която вече не клечи на пода, а се намира на нещо като трон.

"Наистина не го очаквах, но това промени самооценката на жените. Те се гордеят с печките си, украсяват ги и ги поддържат безупречно чисти."

Според предприемаческия модел на фондацията, група жени бива обучена как да прави печките, в замяна обучават други жени и създават кохорта професионалистки, които монетизират уменията си. От 2014-а насам са направени над 60 хил. печки, които подобряват здравето на над 400 хил. души, а местните жени предприемачки започват да печелят 25 пъти повече. 

Източник Guardian

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50