Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сън в лятна нощ“, опера в 3 действия от Бенджамин Бритън (съдържание)

Либрето: Бенджамин Бритън и Питър Пиърс по едноименната комедия на Уилям Шекспир
Първо изпълнение: 11 юни 1960 г. на фестивала в Олдбъро

Действащи лица:
• Оберон, крал на елфите – контратенор
• Титания, кралица на феите – колоратурен сопран
• Пък или Робин, малък дух пакостник – говорна роля
• Лизандър – тенор
• Хермия, влюбена в Лизандър – мецосопран
• Елена, влюбена в Деметрий – сопран
• Деметрии – баритон
• Тезей, херцог на Атина – бас
• Хиполита, кралица на амазонките, годеница на Тезей – алт
• Ботъм (Кросното), тъкач – бас-баритон
• Клина (Куинс), дърводелец – бас
• Пискуна (Флейтата), кърпач на духала – тенор
• Талашко (Снаг), столар – бас
• Носльо (Снаут), медникар – тенор
• Комара (Старвелинг), шивач – баритон
• Грахчо, Прашинко, Паяжинко, Синапчо (елфи) – дисканти
Други феи и елфи, обслужващи своите крал и кралица. Придворни на Тезей и Хиполита.


Първо действие
Нощ в гора в покрайнините на Атина. Оберон, кралят на елфите, е в свада с Титания, кралицата на феите заради младо момче, което тя покровителства и отказва да го отстъпи. Оберон изпраща своя слуга Пък да намери вълшебната билка, чийто сок, когато бъде напръскан върху очите на Титания, ще я накара да се влюби в първото същество, което види при събуждането си. Той има намерение на открадне момчето, докато тя е под влияние на вълшебството.

Лизандър и Хермия са избягали от своя град и неговите закони, които дават право на баща ѝ да я накара да се омъжи за Деметрий. Те решават да се сгодят и да се скрият в гората. Деметрий, който обича Хермия, я преследва, на свой ред преследван от Елена, която е нещастно влюбена в него. Но Деметрий категорично отхвърля нейните чувства и избягва в гората. Оберон, който става свидетел на случката, заповядва на Пък да издири Деметрий и с помощта на билката да го накара да се влюби в Елена.

Шестима работници също са напуснали града, за да обсъдят на тайно място пиесата, която се надяват да представят на сватбата на Тезей, херцога на Атина с Хиполита, кралицата на амазонките. След няколко несъгласия относно разпределението на ролите, Кросното (Ботъм, тъкач) и Пискуна (кърпач на духала) най-накрая се съгласяват да изиграят ролите на Пирам и Тисба, главните герои на пиесата. Клина (дърводелец), който е едновременно автор и режисьор на пиесата, раздава ръкописа и всички се уговарят да се срещнат по-късно тази нощ за репетиция.
Изтощени и изгубени, Лизандър и Хермия лягат да спят. Пък, който мисли че е открил Деметрий, напръсква с вълшебния сок очите на Лизандър. Деметрий се появява, все още следван от Елена, която грубо отблъсква. Самотна и отчаяна тя вижда спящия Лизандър и го събужда. Под въздействието на заклинанието той незабавно разкрива своите чувства. Разярена Елена избягва, мислейки, че Лизандър ѝ се присмива. Той я следва. Хермия се събужда от ужасен сън и се оказва сама.
В сърцето на гората феите подготвят своята господарка Титания за сън. Оберон се промъква, за да напръска очите ѝ с билката, като се надява, че тя „ще се събуди когато някое отвратително същество е наблизо“.

Второ действие
Късно същата нощ Клина и неговите мъже се срещат за репетиция. Пък, който гледа тяхната репетиция, решава да се позабавлява като превръща Кросното (Ботъм) в магаре. При вида на тази странна и ужасяваща трансформация останалите избягват. Ботъм започва да пее силно, за да си вдъхне кураж. Така събужда Титания, която веднага се влюбва в него. С помощта на феите тя успява да примами в леглото си.

Оберон е доволен, че намира Титания влюбена в магаре. Но когато пристига Деметрий все още следван от Елена, той осъзнава, че Пък е направил грешка. Деметрий заспива и Оберон напръсква очите му с вълшебния сок. Пристигналите Елена и Лизандър събуждат Деметрий, който заявява чувствата си към Елена. Когато Хермия се появява отново, само за да бъде отблъсната от Деметрий, Елена е убедена че всички са решили да я направят за посмешище. Четиримата се карат ожесточено. Много ядосан на Пък Оберон му дава антидот на билката, за да изцери Лизандър. Пък повежда влюбените през гората, докато заспиват уморени и напръсква отново очите на Лизандър.

Трето действие
Малко преди зазоряване Оберон разваля магията над Титания. Развиделяването разбужда четиримата влюбени, които най-накрая са се сдобрили – Деметрий с Елена и Лизандър с Хермия. Кросното (Ботъм), възстановил своя човешки вид, се събужда от това, което си мисли, че е било странен сън. Той се скита, докато неговите приятели го търсят. Те почти са се отказали, когато той се завръща с новината, че тяхната пиеса е избрана да бъде представена в двореца.

Обратно в Атина четиримата влюбени молят Тезей да им прости тяхното непокорство към закона. Тезей решава те да бъдат оженени заедно с него и Хиполита. Клина и неговите актьори най-накрая изиграват своето представление за „Пирам и Тисба“ и трите двойки се оттеглят да почиват. Оберон, Титания и феите благославят цялото спящо домакинство, като последната дума има Пък.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30