Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой: Веселин Ранков

Надявам се след няколко месеца човечеството да стане по-зряло

| обновено на 06.04.20 в 16:34
Снимка: Кирчо Стоичков

Надявам се, че след няколко месеца човечеството ще стане по-зряло, по-мъдро и животът ни наистина ще се промени... Такова е пожеланието на актьора Веселин Ранков към всички. Доц. Ранков е рожденик днес и Главен герой в "Нашият ден".

"Самоизолацията е лупа, през която поглеждаме към себе си и започваме да виждаме детайли. Нещо, което липсва в българския театър и аз го споделям от години със студентите – това, че ходят мравки по земята, че някакъв вятър движи листата... Неща, които ние не забелязваме, изглеждат несъществени... Предполагам, че през тия няколко месеца човечеството ще стане по-зряло, по-мъдро, по-възрастно. Ще започнем да се вглеждаме в хората около нас, да ги обичаме, да се грижим за тях, отричайки себе си.

Несъщественото в аза е благоденствие за останалите

Изпитанията са един тест. Историята предполага обаче, че се раждат малко повече деца, че веднага след големи изпитания (като войната) започват големи фиести... Но това може би е добре за театъра."

За изкуството

"Изкуството е като едно съпреживяване, което всеки истински творец много ревниво пази в себе си. То е като една голяма котка, като един тигър, който се е събрал в душата на твореца и чака възможност за проявяване. В момента този тигър се е снишил, защото е опасно. Той ще избухне именно когато дойде празникът, когато дойде освобождението и възможността на актьора да се срещне с публиката. Ние в момента акумулираме енергия, ние ще преживеем всичко това, за да бъдем с вас нашата публика."

За идващото Възкресение и за катарзиса

"Надявам се хората да запазят благоразумие и да се молят по домовете си. Толкова много неща се случват около нас, а ние не им обръщаме внимание...

Хора, радвайте се! Радвайте се на живота! Дишайте дълбоко – надявам се с чисти и здрави гърди. Нека сърцата ви туптят в онази посока, в която вие мислите за вашите мечтания, за вашите желания и за хората, които обичате."

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристо, артистът, който опакова Райхстага, почина на 84

"Работите му събираха хората заедно, се казва в изявлението по повод смъртта на световноизвестния артист Кристо на официалната фейсбук страница, която го представлява. Роденият в Габрово през 1935 г. Христо Явашев почина на 84 години в Ню Йорк. Кристо живя пълноценно, той не само мечтаеше за невъзможното, но и го създаваше " - се казва още в..

публикувано на 01.06.20 в 10:55

Стрийминг платформите със сериозен тласък в киното

От днес до 7 юни филмови заглавия от кинофестивалите в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани в „ We’re One: A Global Film Festival “.  Десетдневният глобален виртуален фестивал е в YouTube, който показва всевъзможни филми – от пълнометражни и късометражни до документални и музикални. Този фестивал дава заявка, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:52
Проф. д.н. Камелия Николова

НАТФИЗ организира безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите

Епидемията от новия коронавирус промени коренно живота ни през последните месеци. Театрите бяха затворени за повече от два месеца, а обучението на студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и в другите учебни заведения, трябваше да премине онлайн. Онлайн започва сега и кандидатстудентската кампания на Театралната академия. На 25 и 26 юни предстоят..

публикувано на 29.05.20 в 14:05

„Пролетни етюди“ на Моста на влюбените

Романтичната изложба „Пролетни етюди“ показва завладяващи фотографии на „Етюд-и-те на София“ на Моста на влюбените при НДК от 18 май до 7 юни. Добре познатите „Етюди“ ни разхождат из красивата опустяла София, която обаче не е загубила чара си и призовава хората да започнат отново да виждат красотата около себе си. Софийската пролет преминава..

публикувано на 29.05.20 в 13:45

Йозеф Рот като репортер

Ян Бюргер, по чиято идея е този подбор на репортажи от Йозеф Рот, пише в послеслова си към „Пътувания из Украйна и Русия“ следното: „Ако работите на Рот от тези години се разглеждат като едно цяло, без оглед на жанровата принадлежност, се вижда, че той не прави принципна разлика между журналистическо и художествено слово: качествата на всеки текст..

публикувано на 29.05.20 в 12:48