Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик Сати - кадифеният джентълмен

БНР Новини
Снимка: Wikipedia
Гимнопедия“, „Пиеса във форма на круша“, „Истинска прелюдия за куче“, „Бюрократична сонатина“, „Тенис” и „Къпане в морето” (из цикъла „Спорт и развлечения“) – зад заглавията на тези пиеси надничат много интригуващи и забавни истории. А разказвачът им е френският композитор-ексцентрик  Ерик Сати (1866-1925).

Наричат го още „кадифения джентълмен” – неизменно ходи облечен в костюми от сиво кадифе и с чадър, независимо от времето. Заселва се в парижкото предградие Аркьой и пешком изминава десетината километри до Монмартр, където работи и се развлича с приятели. От време на време разбунва духовете с поредната си творба. 

Донякъде е самоук композитор – изключен от Парижката консерватория заради „мързел и катастрофално ниски резултати” (както самият той отбелязва), започва препитанието си като пианист в известното парижко кабаре „Черната котка”, където се случват най-лудите артсъбития.

Слушайте „Звукови хроники – клавирни истории" на 7 април, вторник от 17.30 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит юбилей на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Всичко беше готово. Великолепна програма, достойна за шестдесето издание, любими солисти и състави, закупени билети. И всичко се отлага, заради настъпилата световна пандемия. Разбира се, подобна е съдбата на всички музикални фестивали и събития по целия свят. Сега плахо и постепенно започват да се подават заявки за връщане на концертите. Следващото..

публикувано на 24.05.20 в 08:55
Проф. Атанас Куртев

Проф. Атанас Куртев с онлайн концерт

В неделя, на 24 май, Мемориалният музей на Скрябин в Москва ще излъчи концерт на Атанас Куртев по всички световни онлайн канали. Записите са направени на 22 май в дома на Куртев в София. Изпълнението е на историческия роял, на който са свирили големи световни пианисти Рихтер, Гилелс, Мержанов, Малцужински, Вайсенберг, Бухбиндер и много, много други,..

публикувано на 23.05.20 в 18:05

Среща с мецосопрана Стефка Минева

Какъв ли живот може да си представи едно дете, чиито родители са оперни певци? Такъв въпрос никога не си задава Стефка Минева. Въпреки забраната на баща си, тя тайно учи пеене с Пенка Гекова и след като той научава, тя заявява: „Аз ще стана оперна певица“. След това двамата често пеят на сцената, а бащата е много притеснен заради детето си. „Аз пък с..

публикувано на 23.05.20 в 09:04

Промени в приема на студенти в АМТИИ

Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив обяви, че тази година приемът на студенти ще става само онлайн. Първият прием ще бъде направен, след като бъдат оценени явилите се на предварителния онлайн кандидатстудентски изпит. Срокът за подаване на документите беше 20 април, но изпитът тепърва предстои.  За края на..

публикувано на 22.05.20 в 11:29

Диалози от дома с известните оперни певци

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове. Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на..

публикувано на 21.05.20 в 09:05