Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Славов: Природата ще ни спаси и този път през аварийните си изходи

Писателят трябва да филтрира мрака и да дава надежда на хората

Недялко Славов
Снимка: БГНЕС

Уединението и самоизолацията са трудни за някои хора, но те са естествени и търсени за една определена професия – поетите и писателите. Време на творчество или време като за всички останали? Ето какво сподели по темата писателят Недялко Славов в "Артефир".

Писателското уединение е по-различно

"Чувствам се като всички останали, защото ние сме социални животни, според древните философи. Липсва животът, липсва движението и не е естествено да са пусти улиците. Писателкото усамотение е по-различно, защото то е самопожелателно. В случая не си го пожелаваме сами – пожелава го една безока ситуация. Едното е творческа самоизолация, другото не е. Другото акумулира други енергии. Човек, както казва Шандор Петьофи, две неща би желал на земята – това са любовта и свободата. И светлината, разбира се."

Коя камбана спасяваме в момента

"Задължение на всеки един писател е да реагира на времето си. Аз съм от този тип писатели, така че съм сраснат с това линейно време, което ми е дадено. Мисля, че всички тези събития имат втори план. Времето ще покаже, нека да минем тоя Рубикон... Откакто свят светува, се е спасявало едно нещо – човекът. Доброто и злото винаги са били в тая битка. Само че злото винаги е имало много лица, докато доброто – едно и също лице."

Ние сме произведени изкусно, но сме настроени фалшиво

"Аз не мисля, че е настъпил краят на света. Имам чувството, че се борят големи сили за самия човек. Моето лично виждане е, че ние сме настроени на 432 херца и това го казват големите умове. Това е Вердиевото "ла", това е цялото ни съзвучие с космическото трептене, числото на Фибоначи... Това са много сложни аритметични изчисления и са много простички. Те ни пригаждат към вибрациите на Всемира и правят нашия духовен и телесен мир в съзвучие. Когато се промени тази настройка, се променя и човекът. Хем сме сложни, хем сме много елементарно съставени. И това непрекъснато желание от векове да се бърника, да се човърка, да се променя човешката природа в името на някакви хипотетични налудничави идеи е винаги пагубно."

В момента най-важните хора са лекарите, хората на духа, които правят връзката с Бога – духовните лица в храмовете

"Писателят трябва да филтрира мрака и да дава надежда на хората, още повече, че и той е простосмъртен. Да не допускаме паника. И това ще отмине."

Свикнахме да употребяваме брутално природата, а не да я обичаме, казва писателят.   

"Природата ще ни спаси и този път през аварийните си изходи". Това казва един от моите герои в току-що довършения ми роман "И станах река". Никой не е казал, че животът е подарък – той си е борба. Природата се задъхва и ние трябва да си намерим естествената вибрация в тая природа." – смята Недялко Славов. 

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели. Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. За книгите си е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05