Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Славов: Природата ще ни спаси и този път през аварийните си изходи

Писателят трябва да филтрира мрака и да дава надежда на хората

Недялко Славов
Снимка: БГНЕС

Уединението и самоизолацията са трудни за някои хора, но те са естествени и търсени за една определена професия – поетите и писателите. Време на творчество или време като за всички останали? Ето какво сподели по темата писателят Недялко Славов в "Артефир".

Писателското уединение е по-различно

"Чувствам се като всички останали, защото ние сме социални животни, според древните философи. Липсва животът, липсва движението и не е естествено да са пусти улиците. Писателкото усамотение е по-различно, защото то е самопожелателно. В случая не си го пожелаваме сами – пожелава го една безока ситуация. Едното е творческа самоизолация, другото не е. Другото акумулира други енергии. Човек, както казва Шандор Петьофи, две неща би желал на земята – това са любовта и свободата. И светлината, разбира се."

Коя камбана спасяваме в момента

"Задължение на всеки един писател е да реагира на времето си. Аз съм от този тип писатели, така че съм сраснат с това линейно време, което ми е дадено. Мисля, че всички тези събития имат втори план. Времето ще покаже, нека да минем тоя Рубикон... Откакто свят светува, се е спасявало едно нещо – човекът. Доброто и злото винаги са били в тая битка. Само че злото винаги е имало много лица, докато доброто – едно и също лице."

Ние сме произведени изкусно, но сме настроени фалшиво

"Аз не мисля, че е настъпил краят на света. Имам чувството, че се борят големи сили за самия човек. Моето лично виждане е, че ние сме настроени на 432 херца и това го казват големите умове. Това е Вердиевото "ла", това е цялото ни съзвучие с космическото трептене, числото на Фибоначи... Това са много сложни аритметични изчисления и са много простички. Те ни пригаждат към вибрациите на Всемира и правят нашия духовен и телесен мир в съзвучие. Когато се промени тази настройка, се променя и човекът. Хем сме сложни, хем сме много елементарно съставени. И това непрекъснато желание от векове да се бърника, да се човърка, да се променя човешката природа в името на някакви хипотетични налудничави идеи е винаги пагубно."

В момента най-важните хора са лекарите, хората на духа, които правят връзката с Бога – духовните лица в храмовете

"Писателят трябва да филтрира мрака и да дава надежда на хората, още повече, че и той е простосмъртен. Да не допускаме паника. И това ще отмине."

Свикнахме да употребяваме брутално природата, а не да я обичаме, казва писателят.   

"Природата ще ни спаси и този път през аварийните си изходи". Това казва един от моите герои в току-що довършения ми роман "И станах река". Никой не е казал, че животът е подарък – той си е борба. Природата се задъхва и ние трябва да си намерим естествената вибрация в тая природа." – смята Недялко Славов. 

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели. Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. За книгите си е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11