Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на ромите – живот по време на криза

Хората от ромските махали се грижат за боклука в цялата страна, а са потънали в боклук, смята Валери Леков

Снимка: Радио Видин архив

Как живеят в ромските квартали и махали по време на криза? Как посрещат Международния ден на ромите? Има ли разум, здраве и съпричастност в ромските общности? 

Калина Колева от Филиповци и Валери Леков от ромския квартал "Изток" в Кюстендил разказват в "Нашият ден" как започва 8 април при тях. Те си пожелаха здраве и смирение в този ден. 

Жителите на Филиповци проявяват дисциплина и спазват мерките

Филиповци - сн. Калина Колева"В момента всички мерки се спазват в столичния кв. "Филиповци", защото от двете страни на махалата има жандармерия. Сега е сезонът на сватбите, но хората са много кротки и въобще не се събират на тумби. Няма сватби, няма 3-дневни тържества, няма кръщенета. Хората се съобразяват, без да критикуват, с мерките от Щаба и от полицията."

Боклукът е в огромни количества и е в самата ромска махала, в началото – там е струпан. Не се извозва, нито се почиства. 

"Смятам, че това е дело на самите жители на махалата. В края на квартала са поставени едни контейнери. Но защо пък не хвърлят боклука в контейнерите и оттам да ги извозват от Столичната община? Много от хората хвърлят около контейнерите. И това вече е свързано с културата и  възпитанието", обясни Калина Колева.

Кюстендилският кв. "Изток"

"За боклуците ще се хвана и аз – споделя Валери Леков – то е малко като обущаря, който ходи със скъсани обувки. Хората от ромските махали се грижат за боклука в цялата страна, а са потънали в боклук. Не мога да си го обясня. Във всяка ромска махала има по едно нелегално сметище. Не зная защо се получава така... 

Хората действително спазват карантината

"Разбира се, като навсякъде, има и недобросъвестни, но мисля, че е грозна тази картина на входа и на изхода на махалите да има КПП-та полиция и жандармерия."

Взаимопомощ в ромските квартали

"Това, което не се появява в медиите, а реално се случва в по-голямата част от ромските махали, е взаимопомощта в ромските квартали. Хората, които са в чужбина, изпращат пари. Местни активисти също обикалят и събират пари из махалите. С парите закупуват храна, която раздават на най-бедните. Има качени клипове във фейсбук. Трябва в такива времена хората просто да си помагат. Това е, с което ние сами, като граждани, можем да си помогнем."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Възможна ли е конституционна криза?

Правителство? Избори? Възможна ли е конституционна криза? Д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, отговаря на тези и още въпроси въпроси в юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Възможно ли е да не се образува служебно правителство? "Да, съществува хипотетичен риск, обусловен..

публикувано на 29.03.24 в 15:30
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50