Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Гранична България: Да посрещнем слънцето и корабите с фара на Шабла

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове и лирика от Лучо Батисти, Пол Саймън, Хауърд Грийнфилд, Керъл Кинг, Живка Шопова, Георги Джагаров, Даниела Кузманова, Хал Дейвид, Богомил Гудев, Димитър Василев…

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Тържественият вход на Господ Иисус Христос.
Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме в деня на тържествения вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим, празник известен като Цветница, Връбница и Неделя Вайя заедно с Цветомира Антонова и доц. Калин Михайлов, поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“. Ще погледнем към посланията на евангелското събитие, както и ще говорим за християнските празниците по време на епидемия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна, традиционна музика и уърлд от Словения и Хърватия. Изпълнение на: „Нежка, Резка и Ангелца трио“, Мария Шимен, „Хатски трио“, Дуня Кнебл, Брина Вогелник и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Комня Стоянова, Костадин Варимезов, Мита Стойчева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Хитър Петър и Настрадин Ходжа“, по българска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: спомен за цигуларя Емил Камиларов и барда и китарист Пламен Ставрев
• Сутрешна тренировка с танцьора Атанас Месечков
• Как да си направим антивирусен коктейл – интервю с Петър Божинов, който е печелил приза за „Най-добър барман на България“
• За здравето: здравна рубрика „Въпроси и отговори за коронавируса“
• Какво показват проучванията за Covid-19, изграждане на имунитет и мерки за справяне с заразата – коментар на инфекциониста д-р Валери Валев
• Защо е нужно да обясним спецификата на професиите – кой и какво разбира от реанимация и интензивно лечение? – интервю с д-р Богдан Руйчев – анестезиолог и реаниматор
• „Abordage“ организират безплатно онлайн издание на „Наука на Борда“. Темата е „Големите епидемии от миналото“ – отговори на кои въпроси ще бъдат дадени? – интервю с организаторите.
• Главен герой: Лео Бианки
• Тази събота ще се проведе инициативата „Подари великденска храна на човек в нужда“ в подкрепа на бедни пенсионери. Разговор с представител на организаторите от „Бъди човек“.
• Тъмен ресторант Тенебрис организират „Невидима вечеря“. Те ще осигурят и доставят вечеря на 30 незрящи възрастни хора (супа, основно и десерт) в продължение на 1 месец – интервю с организаторите
• „Препрочитаме Вазов“ – съвместна рубрика между НТ „Иван Вазов“ и БНР
• Културни процеси:
- „Аз и моята красива ръчно изработена Великденска украса“ – ученически фото-конкурс в Търговище
- Фондация „Миню Балкански“ започна безплатни он-лайн уроци по математика и физика – интервю с преподавателя Стефан Кръстанов
- Световен ден на изкуствата – разговор за твореца по време на криза и зараждането на тенденции в културата и изкуството – интервю с българския куратор, критик и историк на изкуството Мария Василева
• „Рязко“ с Деян Копчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• ВенЗи изненадва феновете си чисто ново звучене в най-новата си песен „Само ти“.
• Дара Екимова посвети песен на баща си.
• Алек Кирев, познат от група „Немо“ и музикални тв формати, представя нова авторска песен.
• Мариана Попова записа песен, създадена преди години за певицата Мери Танева, която – за огромно съжаление – не успява да я запише. Сега „Дъжд“ е посветена на нея.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Безплатни електронни издания на алманасите „ФантАstika“ с обнадеждаващ и зареждащ поглед към бъдещето. Разговор с Калин Ненов от екипа на Човешка библиотека и Дружеството на българските фантасти „Тера фантазия“.
• Как оцелява независимото списание за култура „Виж“ в условията на вирусната криза? Разговор с Камелия Величкова, създател на списанието.
• Монодрамата „Без мен“ от Стефан Иванов с дебют в новата онлайн програма на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Разговор с актьора Делян Илиев.
• Онлайн премиерите на Българския културен институт в Москва. Включване на драматурга Майя Праматарова от руската столица.
• Художничката и аниматор Мая Бочева - Уики представя новата мобилна версия на играта „Кой светна Луната“, част от мултимедийната поредица от образователни приказки-игри „Туй-Онуй“.
• Постмодерния художник Станислав Беловски разказва за творчеството в изолация и серията си колажи, коментиращи извънредното положение и корона пандемията.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Художници по време на криза – разговор с Петко Дурмана и Илиян Урумов, председател на СБЖ Сливен, за създаването на платформата „Купи изкуство, помогни на художник“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от концерт на оперната певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков състоял се на 20 декември 2019 г. с творби от Росини, Майербер, Верди, Донауди, Вила лобош, Чапи.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски
Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля от прозореца на съседната къща. По-късно прави опит да убие и другия брат Димитър, но не сполучва. Георги научава, че името му също е в списъка за ликвидиране и заминава за Париж.
И преди, и след 9 септември 1944 г. през различни етапи от живота му, в зависимост от политическата обстановка, Георги Томалевски е обявяван за „неудобен“, „опасен“, разследван е, унижаван, пренебрегван и изтласкван настрани като автор. Една от причините е, че още през 1924 г. той, заедно със съмишленици от Бялото братство, основават сп. „Житно зърно“, което популяризира идеите на Учителя Петър Дънов. През 1925 г. завършва специалност „Физика, астрономия, метеорология“ в Софийския университет. От 1940 до 1944 г. е директор на Трета девическа гимназия. Наричан е „червеният директор“, защото записва средношколци, изключвани от цялата страна за ремсова дейност, както гимназисти от еврейски произход.
През 1949 г. му предлагат поста министър на Просветата, ако се откаже от християнските си възгледи и от Бялото братство. И да влезе в БКП, за да стане „Активен борец против фашизма“. Той отказва. И остава без работа. Много по-късно е назначен за учител по физика и астрономия във Вечерната софийска  гимназия. Умира на 28 април 1988 г. в София.
В предаването участват литературният теоретик и критик проф. Михаил Неделчев, поетът Георги Борисов – издател на книгата със спомени на Георги Томалевски, и историците проф. Никола Алтънков и Цочо Билярски.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пътешествията на думите – заемките в българския език: Откъде езикът ни заема думи – френски, немски, италиански и английски заемки

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикантите като обект на екранно пресътворяване
Музика из киноленти, посветени на рок групи и рок музиканти

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Кънтри, госпъл, фолк и блус от Северна Америка – САЩ и Канада. Сред чудесните изпълнители – „Шакидор“ от Квебек, Мери Ан Кенеди, блусарят Ерик Биб, талантливата Пюра Фе (потомствена индианка), Абигейл Уошбърн в дует с Бела Флек (виртуоз на банджото), слънчевата Ейми Мирело, фолк-рок група „Лейди Антебелум“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Препрочитаме Вазов

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• „Израз и образ“ – гост по темата художникът Чавдар Гюзелев
• гледната точка на бароковата цигуларка Зефира Вълова
• Дойна Ротару за своите „Японски градини“ за флейта и електроника
• „Как композиторите се учат на композиция“: блиц-анкета с Луиш Тиноку - Лисабон, Добринка Табакова - Лондон и Богдан Сегин – Лвов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 53 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Иван Димитров за преиздаването на сборника с разкази „Силата на думите“. Как силата на думите може да ни помогне в трудни моменти.
• КиноАларма
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Документален запис от концерт на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово. Програмата е изпълнена в старинния столичен храм „Св. София“ на 15 март 2018 година с участието на водещия – ставрофорен иконом Ангел Ангелов и на солиста – протодякон Иван Петков.
Концертът е организиран от Софийската света митрополия и Българското национално радио с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30