Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фонд „Сцена за независими артисти“ създава Националният студентски дом

Снимка: studenthouse.bg

С грижа за независимите артисти и за изкуството, което създават, макар и в трудни условия, Националният студентски дом (НСД) учредява Фонд „Сцена за независими артисти“. Целта е чрез него да се подпомогне провеждането на събития на независими артисти в Студентския дом, и не само там, след приключването на извънредното положение.

Националният студентски дом ще осигури необходимия бюджет за провеждането на 10 концерта и представления на независими артисти на сцената на институцията. Средствата се осигуряват като дарение от директора на НСД, за да може да се покрие минималната тарифа за провеждането на тези събития в Студентския дом. По този начин артистите ще бъдат освободени от заплащане на такса за ползване на залите, която покрива времето на сценичната изява.

Обичайно при организиране на събития в Националния студентски дом независимите артисти следва да заплатят символична такса за почасово ползване на залите, която покрива разходите, необходими за охрана и почистване на сградата, както и режийните разходи, свързани с подготовката и провеждането на културните събития. Твърде често обаче дори тези минимални разходи се явяват пречка за независими музиканти, театрали, художници или писатели, които разчитат на ограничени приходи от продажба на билети или дарения от своята аудитория, обясняват организаторите.

Ето защо ръководството на НСД предлага на Министерството на културата и на общинските власти в страната да последват примера на Студентския дом и да създадат подобни фондове на национално и местно равнище, чрез които да се осигури целево финансиране за провеждането на независими събития в зали, сцени и други пространства за култура и изкуство. Финансиране, което да послужи за безвъзмездното обезпечаване на изяви на независими артисти в тези културни институти, отвъд обичайните им календарни програми. Това би могло да се превърне в полезна анти-кризисна мярка в подкрепа на независимия културен сектор след края на кризата с Covid-19, което да направи достъпна за творците изявата им в големи събитийни пространства като НДК, в театралните салони в цялата страна, както и в независими културни центрове – галерии, клубове и други арт пространства.

Подробности за благородната инициатива и как независимите артисти могат да кандидатстват за включване в нея, разказа в „Артефир“ директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов, чиято е идеята за създаването на фонда.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

Народният театър отдава почит на Николай Лилиев. На 17 юли, във вечерта, посветена на големия ни поет, на Сцена "Зад театъра" ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения, спомени и размисли от него, съобщават от театъра, цитирани от БТА. Изпълнители са актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев. Специално участие има Христо Овчаров –..

публикувано на 16.07.20 в 17:37

С "Козият рог" отбелязват 50 години професионален театър в Ловеч

С премиера на спектакъла „Козият рог“ Драматичният театър в Ловеч отбелязва 50 години от създаването си. Представлението е първа театрална постановка по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов, по който през 1972 година беше създаден филмът на Методи Андонов, с участието на Катя Паскалева и Антон Горчев. В спектакъла на Ловешкия театър..

публикувано на 16.07.20 в 13:20
Гаел Гарсия Бернал, Пенелопе Крус и Едгар Рамирес, звездите на

Лятната Киномания идва с изкушаващи заглавия

Киното през лятото не е само блокбъстъри и супергеройски поредици. В отпускарски и пандемични условия лятното издание на Киномания се е постарало да подбере и представи интересни и вълнуващи заглавия за киноманите. Форумът се открива с " Шпионската афера "Оса"  с Пенелопе Крус, Едгар Рамирес и Гаел Гарсия Бернал, политически трилър на френския..

публикувано на 16.07.20 в 13:04

Вечер на Пейо Яворов в сцена „Зад театъра“ на Народния театър

Със специална вечер Народният театър "Иван Вазов" почита големия български поет Пейо Яворов на 16 юли от 21.30 ч.  Под откритото юлско небе ще прозвучат гениалните стихове на поета, посветил последните години от живота си на Народния театър. Талантливите млади актьори от трупата – Ева Данаилова и Стелиан Радев – представят стихове и спомени за..

публикувано на 16.07.20 в 12:32

"Една среща" с Милан Кундера

Нова среща на многобройните почитатели на Милан Кундера с творчеството му предстои на 17 юли.  "Вероятно от Хенри Джеймс насам не е имало писател, който да изследва процеса на писане с такова проникновение, познаване и широк спектър на позоваванията и алюзиите" – пише за есетата на Кундера романистът Ръсел Банкс. В "Една среща" с присъщата си..

публикувано на 16.07.20 в 10:19