Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Попова: Истинския журналист няма какво да го спре

| обновено на 03.05.20 в 09:36
Снимка: БГНЕС

Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България за трета поредна година е класирана на последното – 111 място по свобода на медиите в ЕС. „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в доклада на международната организация. 

В края на миналата седмица някои медии отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, бе обиждана както тя, така и изданията, за които работи.

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист. В момента Венелина Попова продължава да работи на свободна практика като автор на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“. – написа в обръщение Асоциацията на европейските журналисти“ - България.

Изведеният в заглавието на разследванията в сайта „За истината“ въпрос: „Кой дарява от името на Делян Пеевски“, доведе до квалификации, които определиха Венелина Попова като „журналист на повикване“, „ пионка, маскирана под паравана на журналистиката“, платено перо на олигархията“.

В „Мрежата“ Венелина Попова заяви: „ Моята публикация не обвинява, тя не прави категории, тя не прави квалификации. Тя просто поставя въпроси, на които според мен, ако в България има прокуратура и разследващи органи, те просто буквално ще направят труда да се самосезират от многобройните публикации в медиите и ще направят съответната проверка на тези дарения. И това е най-малкото, което може да се извърши“.

В разговор да отговорността и девалвацията на журналстическата професия тя добави: „Отговорността на всеки колега от нашата професия е лична. Аз разбирам много колеги, които имат семейства и които правят компромиси, за да запазят работата си, но всеки компромис трябва да има праг. Но има един праг, под който човек не бива да пада, защото той просто нарушава всички принципи и етични норми, нарушава собствените си морални задръжки“.

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Възможна ли е конституционна криза?

Правителство? Избори? Възможна ли е конституционна криза? Д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, отговаря на тези и още въпроси в юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Възможно ли е да не се образува служебно правителство? "Да, съществува хипотетичен риск, обусловен от..

публикувано на 29.03.24 в 15:30
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50