Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата е време за лидерство

БНР Новини
Атина, 4 май 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да не поставят капака над погрешната вряща тенджера е големият страх на европейските лидери в удържането на крехкия баланс между запазването на здравето на хората и икономическия баланс, каза политологът Анна Кръстева по повод политиката за бавно разхлабване на мерките, предприето от редица европейски държави.

Европа прави предпазлива крачка навън, към бавното нормализиране на живота.

Испания взе решение за разхлабване на мерките. Това, което я различава от останалите страни, е, че ще излиза от карантината на различни скорости. 

Набелязани са 4 фази – нулева, първа, втора и трета, като на някои острови вече се преминава към първа фаза и хората могат да посещават заведения.

В Германия започва Седмицата на надеждата. Интензивните легла в страната останаха незаети, а мобилизираният персонал се е оказал много по-малко ангажиран от очакваното. В сряда канцлерът ще се срещне с премиерите на 16 провинции за постигане на план за отваряне на страната. В Германия и в Австрия учениците от гимназиалния курс вече се връщат на училище. Мерките засега остават за по-малките ученици.

В Гърция държавните служители започват да се връщат на работа на ротационен принцип, за да не се получава струпване в транспорта. Отварят салони за красота, магазини и спортни съоръжения.

"По отношение на мерките, ние следваме добрите европейски практики, но играем винаги на два паралелни фронта – едното са мерките, а другото е относителното им спазване", каза политологът Анна Кръстева.

"Онова, което у нас липсва, е съчетанието на извънредно мислене и стратегическото планиране за излизане от кризата – този дебат липсва тук. При нас например напълно отсъства дебатът как да направим икономиката зелена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38