Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ПАМБ започна първото онлайн обучение по медиация

Снимка: Pixabay

Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице-медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е доброволна, неформална, безпристрастна и поверителна процедура.

Медиация може да се използва за разрешаването на широк кръг проблеми от ежедневието, засягащи гражданското и търговското право, като жилищни спорове, трудови спорове, спорове на работното място, искове с малък материален интерес, искове за погасяване на дългове, въпроси за границите между имоти, въпроси в областта на трудовоправните отношения, спорове от договорното право, искове за понесени телесни повреди и искове за виновна небрежност, както и колективни спорове, свързани с вдигане на шум или оказан тормоз.

Медиацията може да бъде използвана и при семейни спорове, включително развод, разтрогване на гражданско партньорство, молби по Закона за децата, включително за определяне на личните отношения между родителите и децата. Не е ограничена до бивши партньори или съпрузи. Например бабите и дядовците могат да прибягнат до семейна медиация, за да се опитат да постигнат споразумение по отношение на личните си отношения с техните внуци.

Професионалната асоциация на медиаторите в България (ПАМБ) започна първото онлайн обучение по медиация. 

„ПАМБ е първата организация в България, която въведе понятието онлайн медиация още през 2011 г. с реализацията на проекта „Трансгранична медиация“. Тогава създадохме един алгоритъм за онлайн решаване на спорове чрез медиация и въведохме формулата как да става това. Направихме и няколко трансгранични онлайн медиации. Ние активно работим за онлайн разрешаването на потребителски спорове.“ Това каза в предаването „Законът и Темида“ адвокат Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Бърза помощ

Как минава денят на работещия в спешната помощ? Какво е 12 часа да си на дежурство на границата между живота и смъртта, без почивка, без спирка, без право на умора? "Когато линейката пристигне навреме, тя прави чудеса. Защото хората виждат спасението, избавлението, не можете да си представите колко ни се радват – казва спешният медик Ива Кацарова, гост..

публикувано на 15.07.20 в 12:31

Спомен за Гергина Тончева

Казват, че с всеки човек си отива една вселена, има и хора, които отнасят със себе си епохи.  Гергина Тончева, легендарната първа и дългогодишна директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ", остави дълбока следа в поколения възпитаници на училището. "В това общо дело, каквото беше Класическата гимназия, фигурата на директора беше наистина важна,..

публикувано на 15.07.20 в 11:30
Вера Асенова

Властта трябва да свикне, че демокрацията означава конкуренция

Младите и техният световен ред в условията на пандемия, протести и неизбежна промяна. Анализаторът Вера Асенова коментира в "Нашият ден" протестите през последните дни, отговорността на гражданите към властта и на властта към гражданите, както и акцията под наслов "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски" . "Прочетох за тази акция. Това е доста "нетипична..

публикувано на 15.07.20 в 10:27

Протестът не е от младите и за младите, а от всички за всички

" Политическо лице, което днес не излиза на улицата, а на избори ще претендира да изразява нагласи, няма да има легитимност – каза политологът Георги Киряков. Много са линиите на протестите, има всякакви искания. Нормално е за всеки протест да търси лице, което да обединява нагласите и исканията. Пръв посегна към търкалящата се по улиците власт..

публикувано на 14.07.20 в 11:12

Всички народи, които обичат свободата, обичат този ден

Всички народи, които обичат свободата, равенството и братството, обичат този ден – 14 юли, каза в ефира на "Нашият ден" Мария Конакчиева, връзки с обществеността на Френския културен институт в София, по повод националния празник на Франция.  Традиционният военен парад ще бъде символичен, а на специална почит са здравните работници, на първа линия в..

публикувано на 14.07.20 в 11:12