Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип. 

Смесването на актьорски и документални гласове е част от замисъла да се направи аудио, което събира в стихийно стремително цяло фикция и документалистика. Фикцията трябва да е непринудена, а документалистиката – убедително мистифицирана. Общото за всички тези удивителни гласове е обстоятелството, че текстовете на епизодите в Цитаделата се създаваха за вече избрания глас. 

Кастингът беше предварителна, а не логически следваща процедура. В правенето на Цитаделата участват Владимир Пенев, Атанас Атанасов, Мариус Куркински, Жорета Николова, Таня Шахова, Светлана Янчева, Йосиф Шамли, Деляна Хаджиянкова, Десислава Стойчева и Ясен Атанасов,  Димитрина Величкова, Кая Борисова, Кристина Молнар, Жан Шарл Брусие, Лора Елизабет Джош Марков, Вячеслав Парапанов, Никола Мутафов, Клеменс Петер Ханзе, Мая Стефанова, Чавдар Монов, Пламен Захов, Вяра Табакова, Мартичка Божилова, Явор Дачков, Красимир Куцупаров, Игнат Димитров, хор и оркестър, соло сопрано Илиана Селимска и авторите.

Още в първите секунди на Цитаделата звучи гласът на композитора Асен Аврамов като глас на човека, който вдига телефона след позвъняване, а тежкото заплашително дишане по телефона на безмълвния телефонен събеседник е на режисьора Явор Гърдев.

Заедно с тях работиха Силвия Гочева, Живко Марев, Срацимир Димитров, Явор Димитров, Мишел Нахабедян, Благомир Алексиев, Димитър Михайлов, Димитър Василев, Николай Николов и Калин Николов.

Цитаделата е създадена през 2001 като копродукция на БНР, Triumviratus Art Group и Ars Digital. Цитаделата е изненадваща, непредвидима и смислово многопластова провокация. Цитаделата е метафора на индивидуалния свят, стихийно въвлечен в глобалния.

"Ние и така сме ужасяващо вътре, въвлечени, стихийно включени; премачкани и получили нова непозната плът са сякаш телата ни", Михаил Неделчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02