Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уеб сериалите – бъдещето на филмовите форми или възможното начало

Уеб сериалите се появиха, защото се появиха смартфоните, каза във „Време и половина“ проф. Любомир Халачев – дългогодишен преподавател в НАТФИЗ и негов ректор за периода 2011-2015 година, оператор, сценарист, режисьор и продуцент с близо 50-годишна практика в киното.

Тенденциите на хората да харесват нещо са много устойчиви и трайни, смята проф. Халачев. А уеб сериалите малко или много са световна тенденция. И все пак, те едва ли ще бъдат единственото бъдеще на филмовите форми, твърди професорът. Една от причините е, че хората не само предпочитат, но и са привикнали да гледат разкази, които се развиват и могат да се усетят в тяхната пълнота. Уеб сериалите са кратка филмова форма и не могат да доведат до това усещане, което например носят телевизионните сериали и пълнометражните филми.

Младите режисьори се обръщат към тях, защото те не изискват сериозен бюджет и общо взето „се правят само на мускули“. Технологиите предлагат благоприятни условия за създаването им, а и тази форма намира добра публика.

Уеб сериалите са една възможност за младите кинотворци да се изявят бързо, но са място, на което те не трябва да се задържат дълго, сподели във „Време и половина“ проф. Любомир Халачев.

Според Ники Илиев, режисьор и преподавател в НБУ, уеб сериалите са вероятното бъдеще за младите от гледна точка на това, че те отдавна вече са обърнали гръб на телевизията.

Като филмова форма те дават повече свобода на режисьора и автора, що се отнася до жанра, съдържанието, зрителите и рейтинга. Нещо, което не може да се каже за българската телевизия, смята режисьорът на уеб сериала „Килерът“.

Въпреки това уеб сериалите не са особено популярни у нас. Поне в сравнение със западните страни. И най-вече в сравнение с продукцията на Netflix. Причината за това е, че в България все още не е открита правилната платформа за тяхното разпространението. А това би помогнало на уеб сериалите да се качат на по-високо ниво, каза във „Време и половина“ Ники Илиев. На този етап те са с ниски бюджети, защото не носят сериозен приход.

Като друг голям проблем за слабото развитие на уеб сериалите у нас и липсата на платформа, в която те да бъдат качени и достъпни за зрителите, Илиев посочи съществуването на торент сайтовете. Според него именно те по един или друг начин възпитаха хората да не плащат за това, което гледат онлайн.

Уеб сериалите може и да не са бъдещето на киното, но са възможното начало са младите хора, които искат да се развиват в света на седмото изкуство. Повече за тях можете да чуете от Ники Илиев и проф. Любомир Халачев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53