Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се справя "Светът на Мария" в кризата на изолацията

Снимка: mariasworld.org

Безпрецедентната ситуация, в която изпадна светът преди два месеца, се оказа гигантски стрес тест, който изпита издръжливостта и устойчивостта на всички нас като индивиди, както и на цели общности. 

След обявяването на извънредното положение в България през март Фондация „Светът на Мария“ затвори дневния си център за хората с интелектуални затруднения и спря провеждането на всекидневни занимания. Дотогава центърът не е предлагал услуги онлайн.

Миряна Маламин-Сирийски, директорът на фондация „Светът на Мария“, разказва, че за по-малко от седмица екипът на фондацията съумява да създаде онлайн връзка с всеки един от потребителите, да ги обучи как да използват технологиите и да прехвърли дейността онлайн, съхранявайки ритъма на заетост, с който потребителите са свикнали.

Изградената общност издържа на натиска и бързо възстановява стабилност и устойчивост. 

От една седмица екипът на дневния център е започнал разходки на открито с потребителите в малки групи. 

Програмата „Навън“ надгражда досегашните дистанционни дейности и помага на потребителите да понесат по-лесно социалната изолация, като спазват изискванията за хигиена и дистанция.


Фондация „Светът на Мария“ подпомага трудовата и социалната интеграция на хора над 18 г. с лека и умерена степен на интелектуални затруднения, като предоставя индивидуални и групови занимания в Дневен център „Светове“. Открит през юли 2013 г. в столичния кв. „Гоце Делчев“, днес центърът се посещава от 35 души. Там те изграждат битови и трудови навици чрез творчески занимания, съобразени с потребностите и интересите им. Наученото те могат да прилагат на практика, като работят в Защитеното кафене към центъра и приготвят кетъринг за събития, предлаган от социалното предприятие Bon Appétit.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Стилиян Йотов

Проф. Стилиян Йотов: И духът е форма на съпротива срещу статуквото

„Истории и разказвачи“ е специално издание за юбилея на професор Стилиян Йотов .  В него различни автори споделят истории. Тази книга е философско-литературно-правна среща на едни от най-утвърдените, но и най-младите имена в многогласното ни хуманитарно и социалнонаучно поле. Истинско „приключение от различия“. Темите варират от еротика до "празно..

обновено на 28.05.20 в 13:25

Морето и планината в Деня на парковете

Избити делфини, мъртва риба, замърсени води, застрояване и нови площи, завоювани от бетона... такива са най-често новините от морето. Същевременно Министерството на туризма обещава да привлича туристи с по-евтини шезлонги и чадъри... Не са малко хората у нас, които искат защитено, чисто море – не им липсва упоритост през годините и въпреки това..

публикувано на 28.05.20 в 11:26

Диференцирано ДДС за ресторантьорите – предимства и недостатъци

Загубите в туристическия, ресторантьорския и хотелиерския сектор са много сериозни.  Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти и за книги. Мярката за диференциране на ДДС за някои бизнеси е временна – от 1 юли..

публикувано на 28.05.20 в 11:07

Малки стъпки към успеха

Как учениците си представят възможната промяна на света ни дни преди началото на форума „Изгряващи звезди“? Какво бъдеще искат младежите и как си го представят? Форумът „Изгряващи звезди“ обединява идеи на младежи.  За първи път в изцяло онлайн формат ще се проведе най-голямото младежко стартъп събитие в страната – търговското представяне на..

публикувано на 28.05.20 в 09:22
Божи гроб в стария град на Йерусалим

Храмът на Гроба Господен отваря при мерки за сигурност

След месеци изолация Храмът на Гроба Господен в Йерусалим отваря врати за поклонници и туристи. В историята на свещеното място има сведения само за три затваряния по време на Великден, като едното е през 2020 година. Във връзка с пандемията само няколко свещеници от различни деноминации присъстваха на падането на Благодатния огън. За първа година..

публикувано на 28.05.20 в 09:15