Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов диск на цигуларя Ангел Станков и пианистката Ивелина Казанджиева

„Настроения“ се нарича новата продукция с най-популярни пиеси за цигулка и пиано, която представя обичаният наш музикант Ангел Станков. Избрал е пиеси от Фриц Крайслер, Виторио Монти, Хенри Виенявски, Пабло Сарасате, Йохан Себастиан Бах.

„Това са все бисови творби, които обикновено ние музикантите изпълняваме с огромен успех на финала на концертите си. Избрах ги по молба на дъщеря ми Елена, която поиска за запиша нещо, което би се харесало и на немузикантите“.
Ангел Станков казва, че ще се радва, ако този достигне и до лекарите и медицинския персонал и им даде малко светлина в тяхното тежко ежедневие. Записите са осъществени миналата година в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София от Кремена Ангелова и Павел Стефанов.

Какво му се иска още да направи?
Когато свърши забраната за концерти да отбележи достойно годината на Бетовен, чийто сонати за цигулка и пиано е изпълнявал няколко пъти, както и да дирижира отново симфониите му. Иска отново да се събере на концерт със свои ученици разпръснати по целия свят.

А какво прави един музикант, докато стои у дома?
Ангел Станков се смее и казва, че пише спомени, но не за да ги издаде в книга, а така, за приятелите и за дъщеря си и разказва, случки от казармата, когато е свирил в малка група. Освен това рисува, защото това е една от големите му мечти, за които никога не му е оставало време. И колкото и да е чудно репетира. „Ние музикантите се учим цял живот. Ето аз все не съм се задълбочавал например върху „флажолетите“. Те бяха специалитет на великия Васко Абаджиев“.
В звуковия файл чуете целия разказ на Ангел Станков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55