Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна продукция на програма "Христо Ботев" и радио Шумен

Ще изчезне ли язовир "Тича"

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите разпореди на ВиК - Шумен и ВиК - Търговище спешно да предприемат мерки за намиране на алтернативни водоизточници. Причината е намаляващият обем на язовир „Тича“ и по-малкото количество вода, годно за питейно-битови нужди.

Двете дружества трябва максимално да ограничат ползването на вода за промишлени цели, от която пият и се мият жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

Според хората от селата Сушина и Ловец, резкият спад в нивото на „Тича“ е започнал през лятото на миналата година. Тогава няколко ръкава са се отдръпнали, а днес дори пет-шест от тях са изчезнали от картата на язовира.

Всеки месец нивото на водоема спада с над 2 млн. кубични метра, сега неговият обем е почти наполовина.

В момента в „Тича“ има малко над 160 милиона кубични метра вода. Притокът към него остава малък, а равнището му продължава да намалява.

Дългоочакваният договор за изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ на стойност 126 млн. лв.  вече е факт. Парите са за подмяна на довеждащия водопровод от язовир "Тича”, за изграждане на пречиствателната станция за питейни води, подмяна на канализация, ремонти на помпени станции в Шумен, както и ВиК обекти в Нови пазар.

Малко след подписването на договора в края на април, водното дружество в Шумен е и с нов управител Жанета Панайотова. 

Екоминистерството задържа крехкото равновесие между нуждата от вода за напояване и вода за пиене, но има реална вероятност поливният сезон да се провали. В дискусията за съдбата на почти лишения от вода язовир “Тича”, което впрочем не е изолиран проблем, се включват и Димитър Куманов от сдружение “Балканка” и Христо Николов от “Напоителни системи”. 

На каква цена шуменци плащат водата си?

Димитър Куманов каза, че договорът за изграждане на ВиК инфраструктура е добра новина и че МОСВ този път си е свършило работата, но обърна внимание на факта, че част от загубите на язовир "Тича" идват от старата водопреносна мрежа, но има и "брутални кражби". Той наблегна и на нуждата вода от язовира да не се използва за промишлени нужди и предприятията от района да си осигурят собствени водоизточници.

Друг любопитен въпрос е, ако от ВиК осигуряват вода на предприятия не от района, на каква цена те плащат водата за промишлени нужди и колко плащат шуменци – да не се окаже, че плащат различно за една и съща вода.

"Вода от язовир "Тича" не се използва от 2018 г. за електроенергия" – каза Христо Николов, според него земеделският сезон ще приключи добре и ще има достатъчно вода за напояване на посеви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията, Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51