Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диалози от дома с известните оперни певци

Снимка: Димитър Сотиров

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове.

Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на живия разговор певецът изпълни откъс от „Набуко“ без съпровод. Така онлайн предаването „Диалози от дома“ на журналиста Димитър Сотиров представя световноизвестни български оперни звезди.

От дома си в Берлин в диалозите се включиха най-успешната българска оперна режисьорка Вера Немирова и нейната майка, оперната изпълнителка Соня Немирова. Соня Йончева също прие поканата на журналиста Димитър Сотиров да гостува в цикъла от разговори. Прочутата ни оперна дива, която в края на април очарова света с участието си с арията на Русалка от едноименната опера на Дворжак в онлайн галата на Метрополитън опера, се включи от дома си в Швейцария на 10 май. Участие в Диалози взе и прочутият баритон Кирил Манолов, определян от Рикардо Мути като най-добрия Фалстаф в наши дни. Разговорът с него беше на 12 май. 

Следва световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова, която гостува на 14 май. Диалозите вече набраха скорост, както и последователи, а всъщност започнаха едва на 6 май.

Димитър Сотиров е автор на документалното изследване „Гена Димитрова от А до Я“, което има вече две издания. На премиерата на книгата през декември 2012 г. в Софийската опера почетен гост бе легендата Хосе Карерас. 

Какво споделят за музиката и изкуството нашите оперни звезди, чуйте в предаването.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55