Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светите Константин и Елена

| обновено на 21.05.20 в 12:24

На този ден църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. Повече за тяхното дело разказва в "Нашият ден" Пламен Сивов от сайта pravoslavie.bg. 

"Този празник е изключително важен за Православната църква и не само. Император Константин е роден през 280 г. Тогава в империята има много междуособни борби и проблеми. В тогавашния исторически момент култът към императора е бил задължителен, а християните са били гонени и преследвани. Константин слага край на всичко това. И това е може би една от най-големите му заслуги към Църквата, заради която той е наречен равноапостолен. 313 година е Миланският едикт. Той е крайъгълен камък, но не само като формален акт, а въобще като преобръщане на цялостното отношение към християните. 

При провъзгласяване на някоя личност за свята Църквата се ръководи от личния живот и добродетели. Има обаче фигури, които са с огромно влияние върху съдбините на големи маси хора. Няма много исторически податки за това какъв човек е бил Константин като вярващ и като християнин. Но неговото влияние върху съдбата на Църквата е толкова ключово, че тя го причислява към апостолите. Император Константин превръща християнството първо в призната в империята, а после и в ключова вяра. Той е организирал Първия вселенски събор, присъствал е, вземал е отношение по ключови богословски въпроси, като човек високообразован и с дълбоко разбиране за философията на християнството.  

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушки. Вярва се, че Елена и Константин носят градушката в чувал. Това е денят на игрите върху огън - нестинарството - запазено и досега в някои райони на Странджа. Празникът започва няколко дни преди деня на Константин и Елена със събиране на средства за общ курбан, а също и с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата. 
На мегданите предварително е подготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта се запалват и всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния ритъм. Когато огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около тях се извиват хората, а начело са икони на светите равноапостоли Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите – най-често жени. Вярва се, че иконата на светците ги предпазва от огъня. Те изпадат в транс и в това състояние и често изричат пророчески думи – гадаят бъдещето, общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният танц траят минути. След това всички се събират на общата трапеза на курбан. В този ден празнуват всички, които носят имената Константин, Костадин, Елена, Елка и т.н.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32
Константин Тилев и Петър Пунчев

За честта на професията

Константин Тилев и Петър Пунчев споделят участие в рубриката "Главен герой". Те са сред първите водещи на предаването „Нощен Хоризонт“, част от основателите на първото частно радио FM+ и са родени на 2 и на 3 юни. Разговорът тръгва от високите образци на публицистиката, които ни завещава Боев и които звучат актуално и днес; за независимостта, като..

публикувано на 02.06.20 в 13:21
Кристо „Плаващите кейове“

Кристо е мечтата по нещо голямо

"Шекспир ни каза, че целият свят е сцена, Кристо ни показа, че светът е галерия" – писаха световните издания по повод смъртта на Кристо. Той съумя да извади изкуството от музея и да го направи достъпно и вълнуващо, да даде възможност на всеки да го съпреживее изкуство, независимо от социалното си положение, възрастта, статута... Кристо съумяваше да..

публикувано на 02.06.20 в 11:20
Боян Ботйов - правнук на Христо Ботев

Христо Ботев – най-висша духовна мярка и символ на нацията

За мен Христо Ботев, като историческа личност, е съчетание между думи и дела, най-кратко казано. Това сподели  в "Нашият ден" Боян Ботйов, правнук на поета революционер Христо Ботев и председател на фондация "Христо Ботев":  Единство на думи и дела " Човек от плът и кръв, един гений, който оставя на България двадесет и няколко стихотворения, едно..

публикувано на 02.06.20 в 10:09
Христо Ботев, скулптор Васил Гачев Василков

Сто минути за Ботев

За Христо Ботев – без патос и без клишета, по човешки. Хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев", споделят свои мисли и думи за Ботев. Някои от тях дойдоха в студиото на "Аларма" с книга, други – с напечатани листове, а един – дори с преписан на ръка любим Ботев стих. Те разказват и по-неизвестни факти от живота и от творчеството на..

публикувано на 02.06.20 в 09:14