Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо някои хора работят по-добре от къщи

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Дистанционната работа от къщи се оказа истинска благословия за някои, докато други трудно свикват с подобен режим. Темпераментът и личните качества способстват за лесното справяне с работа от разстояние. Интровертите по-лесно се адаптират към подобна промяна, но това не означава, че други няма да се справят, макар и с малко повече усилия и време за адаптация.

Капаните на прокрастинацията

Прокрастинацията или отлагането датира от зората на цивилизацията. "Приятелю, спри да отлагаш настрана работата и ни позволи да се приберем у дома в прилично време", гласи египетски йероглифен надпис, датиран горе-долу от 1400 пр. Хр. Шест хиляди години по-късно, през 800 пр. Хр. гръцкият поет Хезиод предупреждава "да не отлагаме работата си за утре или другиден, понеже мудният работник не напълва хамбара си, нито пък онзи, който отлага работата си." През 44 пр. Хр. Цицерон заклеймява "бавността и отлагането" като "омразни". 

Как да се справим с един толкова упорит проблем, когато никой от началниците не ни диша буквално във врата, а изисквания като дрескод, пътуване до работа и пристигане навреме са отпаднали?

Психолозите отдавна изследват причините за отлагането. Те препоръчват да работите върху "волевия си мускул" и да потискате импулса да станете от работното място и да се озовете пред хладилника в търсене на нещо за хапване.

Препоръчва се и отлагане на отлагането отложете порива точно сега да влезете в някоя социална мрежа. Обещайте си да го направите после, когато приключите с работата.

Следващия път, когато се изправите пред сложен проблем, разделете го на съставни части, на поредица по-малки, съответно по-решими задачи. При всички положения се изисква търпение и упоритост.

Ясни граници

Проблемът, пред който се изправят повечето работещи у дома, е разграничаването на работния от личния живот. Когато кухненската маса е едновременно работната ви площадка и мястото за ядене, нещата стават трудни.

За да разграничите различните си роли, е добре да почивате на място, различно от работното и ясно да разграничите професионалните от личните ангажименти.

Особено сложно става и когато децата са у дома, а не на училище, но нуждата от ясни граници е важна и незаобиколима за успешната дистанционна работа. Полезен съвет е да не ядете на мястото, където работите, например. Така намалява и вероятността да изядете повече, тъй като вниманието ви е насочено другаде.

Справят ли се интровертите по-добре с дистанционната работа?

Не е задължително. Много хора се оплакват от необходимостта да провеждат групови видеоразговори с колегите си. Те пък дават на екстровертите нужната доза енергия, за да останат мотивирани и в кондиция.

Не бива да ви потиска, ако колегите ви се справят по-добре и не бива да приемате за даденост, че вас не ви бива. Нужна е практика, но само ако имате стратегия – нужно е честно да се наблюдавате, да определите слабите и силните си страни, да локализирате подводните камъни и капани, както и да не губите увереност, че ще се справите.


Източник: BBC, New Yorker

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18