Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В търсене на скъпоценния лющян

В колко комични ситуации може да изпадне един мъж, когато в празничен ден отиде до пазара, за да купи лющян? За да разберете, този петък (22 май 2020) от 18 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ слушайте комедията „Лющян“ от българския драматург Мирон Иванов. Записът е осъществен през 1972 г., а в ролите ще чуете гласовете на Коста Цонев, Вълчо Камарашев, Сотир Майноловски, Петър Слабаков, Любка Петрова, Златка Тодорова и др.

Като всяка добра комедия и тази разчита колкото на сблъсъка между героите и на в комичните ситуации, толкова и на противопоставянето на различни светогледи. В случая това са песимизмът и оптимизмът. Тук целта на произведението не е да се произведат някакви заключения или да се определи едната позиция като предпочитана пред другата. Водещото в комедията е максималното ѝ приближаване до реалността, което да засили още повече комичния ефект. Струва ми се, че всеки познава поне няколко зевзеци като тези от комедията „Лющян“. Такива хора с техните лафове, сарказъм и, разбира се, приятелството, което пламва от искрите на кръстосаните словесни шпаги, наистина съществуват.

Особено внимание трябва да се обърне и на изключителния колорит на радиопиесата. Звуковата среда прави атмосферата ѝ поглъщаща. Сякаш слушателят изведнъж се озовава вътре действието, търсещ заедно с героите тайнствената подправка из сергиите на градския пазар или седнал с тях на по чаша вино в капанчето. И тук заслугата е изцяло на режисьора на пиесата – Лиляна Пенчева, както и на екипа, осъществил студийния запис: звуковото оформление е на Наталия Владимирова, звукорежисьор е Владимир Грънчаров, а Георги Георгиев – звукооператор.
Не пропускайте пиесата „Лющян“, защото тя с премерения си и находчив хумор, добре познат от добрите български филмови комедии от втората половина на миналия век, ви гаранти един приятен час, в който краищата на устните на всеки слушател ще сочат неизменно нагоре.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация към „Разбойниците“ на Фридрих Шилер (литография)

Където е безпомощно желязото, там помага огънят...

„Вътрешната архитектоника налагаше да бъдат изобразени някои характери, които накърняват по-изтънчения усет за добродетелта и карат да се възбунтуват благочестивите ни нрави. Всеки творец, който рисува човека, по необходимост трябва да постъпи тъй, щом иска да даде вярно копие на действителния свят, а не някакви идеални порождения, не някакви..

публикувано на 05.06.20 в 13:11

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15