Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Попов:

Иновациите в борбата с Covid-19

Иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри позволява да бъдат обективно следени болни в домашни условия

Доц. д-р Георги Попов
Снимка: БГНЕС

България стана първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдават виталните параметри на болните от Covid-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме. Какво представлява тази уникална система и как беше реализирано партньорството между ВМА, където тя се прилага, и "Алтерко Роботикс" разказва полк. доц. д-р Георги Попов, директор на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинската академия в София и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в "Нашият ден".

Как функционира системата

"Всички наши пациенти, след като излязат резултатите за корона вируса по методиката на PCR, се оценяват в лека, среднотежка  тежка клинична форма. Среднотежките и тежки клинични форми се приемат на болнично лечение и тях ще ги наблюдаваме в условията на мониториране в болницата. Но остана проблемът за леките клинични форми. За тях се налага едно активно наблюдение в домашни условия. Това осъществявахме дълго време само с телефонни интервюта и разчитахме на информацията от самите болни, която често е неточна – свръхпреувеличена или недооценена. И нашите партньори от SAT Health, които наблюдават нашата болница, вкл. и с психолог, ни предложиха да направим тази обективизация на състоянието на болните и доведохме този иновативен пулсокситометър, който ни позволява да следим три витални показатеяла – сатурацията на кислород в кръвта, пулса и температурата на болния. Тази информация се предава на мобилния телефон и от там на болницата, където ние следим тези показатели. 

На 10-12% от болните в домашни условия се налага хоспитализация

"Това наблюдение ни позволи да обективизираме условията за тази хоспитализация. Имаме 50 бройки на този етап от този иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри. Това ще ни позволи да следим много пациенти едновременно."

Иновациите в борбата с Covid-19

"Работим и по други партньорства – за изследване на генетичната предиспозиция на българските граждани към новия коронавирус. Работим също и за изследване на колективния имунитет при коронавирусна инфекция – механизми, продължителност, кръстосана реактивност – което ще ни даде възможност да отговорим на много въпроси за дългосрочните поражения от коронавирусната инфекция. 

Нови медикаменти

"В процес сме на използване на някои нови медикаменти, вкл. и стволови клетки, като клинични проучвания за лечението на тези болни. Отворени сме към всякакви иновации и работим активно в тази нации."

Стволови клетки

"Да, това е световна програма, в която ще бъде включена и България."

"Вървим стабилно към намаление на броя на заразените с новия коронавирус. Но тази тенденция ще продължи с една "дълга опашка", обясни доц. Попов и допълни, че още има активни огнища – така че вниманието не трябва да се притъпява."

Доц. д-р Попов подчерта, че спокойствието, позитивизмът и доброто настроение са много важни за добър имунитет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист - Виктор Костов .  Преди дни в Зала "България" се проведе един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05