Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

Снимка: стопкадър YouTube

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден.

Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа в платформата за българско кино NO BLINK. 30-минутният игрален разказ ще прекара там 30 часа. След това поема към световните филмови фестивали, на които беше селектиран, но не успя да участва заради извънредното положение.

Ако се поровите малко повече в историята на Пелов и Колев, ще разберете, че бягството им от една от най-строго охраняваните сгради у нас е като сюжет от някой екшън трилър. Неслучайно младият режисьор Димитрис Георгиев избира тяхната действителност за скелета, върху който да изгради сюжета на филма си „Заедно без теб“.

Късометражният филм е колкото по действителен случай, толкова и съвсем различна история. Общото между двете са силното желание за свобода и чувствата, които занимават човешката душа – като самотата, страха и безнадеждността.

Два съвсем различни живота. Двама мъже с различни убеждения. Единият преследва отмъщението, другият следва порива на сърцето си. Две съдби, кръстосали пътищата си. Двама затворници с обща цел – свобода на всяка цена. Актьорите Димитър Иванов и Стоян Дойчев влизат в ролите на Виктор Стефанов и Теодор Панайотов, за да разкажат всичко това и да се запознаят с греховете на човека и бягството от самия себе си.

„Заедно без теб“ е черно-бяла история, която не разчита на музика и ефекти, а на актьорски внушения. Ето защо именно актьорите споделиха едно „Време и половина“ със слушателите на програма „Христо Ботев“. Чуйте ги в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Женитба“ на Гогол на сцената на театър „София“

Театър „София“ започна да изнася спектакли наживо веднага след като отпаднаха ограниченията във връзка с коронавируса. Тази вечер и утре от 20.30 часа програмата продължава със спектакъла „Женитба“, който трябваше да се играе на открито, на новата сцена пред театъра в парка „Заимов“. Тъй като прогнозата за времето е, че валежите и ниските температури ще..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 11:55

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07