Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на висшето образование в България: УНСС

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенна лирика от: Александър Петров, Волен Николаев, Джон Ленън, Димитър Керелезов, Джон Ланг, Стийв Джордж, Бил Чемплин, Дзукеро, Линда Томсън, Пол Макартни, Клаудио Матоне и Франко Милиачи.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Духовната слепота.
„Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота“, казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението. Духовно слепите, за разлика от тях избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да вършат тъмните си дела в мрак. Едните желаят да видят Бога и Негово творение, а другите гледат единствено собствените си интереси. В неделята на Слепия и в деня на българската просвета и култура заедно със свещеник Стоян Чиликов доцент по Патрология в катедра „Теология“ на Пловдивски университет „Преп. Паисий Хилендарски“ и служащ в храм „Св. Георги“ в столичния квартал Дървенца ще разговаряме за духовната просвета и духовната слепота, за вярата.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от далечните Анди. Изпълнение на: „Гуамари“, „Лос Рупай“, „Илапу“, „Колахуара“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Руска Божилова, Володя Стоянов, Анна Назърова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Емил от Льонеберя“ от Астрид Линдгрен

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Да преминеш по Голдън гейт или още нещо за гениалната връзка между бреговете – коментар и звукови хроники в деня на пускането в експлоатация на моста в Сан Франциско през през 1937 година.
- Магията на Санкт Петербург от основаването му от Петър Велики през 1703 година до днес – коментар и звукови хроники.
- 130 години от откриването във Враца на първия паметник на Христо Ботев в България – директно включване на кореспондента на БНР Ива Антонова.
• Зависимости, геном, духовно израстване и причини за статистики, когато българските юноши постигат челни места по употреба на алкохол, цигари, дрога и ранен старт на сексуален живот - с участието на доц. д-р Михаил Околийски, експерт СЗО, клиничния психолог д-р Светлана Велкова и д-р Радосвета Стаменкова от Асоциация за семейно планиране.
• Рязко: Сатира с Деян Копчев.
• Главен герой: Актьорът и създател на фестивала „Талантино“ Бранимир Митов за сцената, кризата, подадената ръка и как продължават артистите в България.
• Здравето: Право на живот с множествена склероза днес – разговор със Здравка Цветарска от едноименната фондация.
• Достъп до Гроба Господен по време на пандемия – репортаж на Искра Декало от Израел.
• Как отварят врати детските градини и ясли и кое е новото нормално – с Миглена Кръстева, директор на столична детска градина.
• Културни процеси: „Да бъде ден“ в къщата-музей на Христо Смирненски – спомен за поета и откриване на новия културен център с главния уредник Елена Алекова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Китаристът Йордан Йорданов записа авторски песни с вокалиста Göran Edman, познат от съвместните му проекти с Yngwie Malmsteen;
• Жан Маринов - Jean Mar – продължава да вярва в мечтите, за което пее в новата си песен;
• Запознайте се с холандското дуо HAEVN;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Нов превод на „Нощта“ на нобеловия лауреат за мир Ели Визел. Разговор с преводача Калоян Праматаров.
• „Солидарност в културата”: актрисата Силвия Станоева с онлайн премиера на „Монолози в стаята”.
• Галериите преди и след вирусната криза. Изкуствоведът Мария Василева представя новите проекти на галерия „Структура“.
• Изложба с документални сценични кадри от постановката „Орфей“ на Пловдивската опера в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Разговор с Верена Витур, директор на Италианския културен институт в София и Нели Раданова, куратор на фотографската експозиция.
• „Пролетни етюди“: изложба на „Етюд-и-те на София“ на Моста на влюбените при НДК. Диляна Стоянова и фотографът Иван Шишиев представят първата изложба на пространството за съвременно изкуство в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Културно историческото наследство и туризма – разговор за бъдещето на културния туризъм.
Събеседници: културолозите Весела Ножарова и Ивелина Кючукова

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британски баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име.
Много от песните са вдъхновени от текстове на Алфред Хаусман, автор на два сборника поезия, много популярна по време на Първата световна война. В концерта са включени и песни написани от Джордж Бътъруърт, сър Артър Самървел и Айвър Гърни. Но освен това ще прозвучат творби от Чарлз Айвз, Джералд Финци, Густав Малер, Роберт Шуман, Габриел Форе, Хуго Волф и Модест Мусоргски по текстове на различни поети, но всички свързани с една или друга военна епопея.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Змей Горянин – забравеният и забранен писател и публицист
Змей горянин, псевдоним на писателя Светозар Акендиев Димитров, е име в българската културна история, дълго време премълчавано и дори забранявано. Причината е ясна – осъден на една година затвор от Народния съд, произведенията му са включени в списъка на забранените книги, дейността му е порицавана и наблюдавана. А всъщност провинението му е напълно нищожно: през 1942 г. Змей Горянин за кратко е цензор в Дирекцията по печата и това обстоятелство позволява на литературните му врагове след преврата от 9 септември 1944 г. да го преследват и игнорират.
С отпечатването на сборника „Завръщане“ с негови творби, съставители Катя Зографова, Донка Билярска и Станислава Чешмеджиева, издателство „Изток-Запад“ постави началото на нова поредица „Незабрава“, където се публикуват творби на изтласкани от предишния режим автори.
Гости: Катя Зографова, и.д. директор на Националния литературен музей, доц. д-р Вихрен Чернокожев от Института по литература към БАН и директорът на издателство „Изток-Запад“ Любен Козарев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Апостолът и свободата: Бъдещето и Левски

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Класическата музика в киното
Творби от Вивалди, Моцарт и Чайковски във филмите на шведския кинорежисьор Бо Видерберг „Елвира Мадиган“ и „Всичко е прекрасно“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Свеж фолклор от цяла Европа, посветен на пролетта. Повечето от записите са изпратени от Еврорадио. Сред тях: на ирландската група „Гейтхаус“, формация „Куримян“ от Словакия, „Гуда“ от Беларус, детска група „Сасун“ от Армения, „Лепасере“ от Естония, „Тьорьок Сиблингс“ от Унгария и още др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Баба Яга, момчето и вълкът“, по руска приказка  

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Музика под карантина: Богдан Сегин за своя проект „Звукът на Лвовската филхармония“: „Влязохме в нова реалност и какво ни чака не знаем, но трябва бързо да се адаптираме и да реагираме на всички изменения и да се стараем в новата реалност да намираме възможности за самореализация.“
Музика от Оливие Месиен, Остап Мануляк и Филип Глас.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
стихове от Константин Павлов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Светлозар Стоянов-Свесто и неговата нова изложба „Пентименто“. За множеството от идеи в една картина и за преосмислянето им.
• А сега внимавайте
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с Деница Узунова, художествен ръководител и диригент на детския хор „Бодра песен“ при Общински детски комплекс в Шумен и артистичен директор на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, които се провеждат през година в града.
• 110 години от първия Събор на хоровете от крайдунавските градове в Силистра – информация за честването на 23 май
Интервю с Милка Толедова, диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при Общински детски комплекс - Пловдив
• Емблематични изпълнения на песни от старите български майстори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25