Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 28 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Историята на ваксините: Митове, истини и актуални дебати за ваксинирането

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Bring Me Home: Live“ на група Шаде.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: Разлог – градът, който се намира между три планини – Рила, Пирин и Родопите,  или какви истории могат да се открият в Разложката котловина.
• Маршрути: Санкт Петербург през очите на един млад архитект.
• Пътуване с деца: Странджа в сезона на зелениката.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Виртуозна инструментална музика от Румъния. В компанията на: Марсел Будала, Николае Матееску, Даниела Маринаке, Тони Йордаке и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Тодор Кожухаров, Радостина Кънева, Нели Андреева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златисточервеносинята рибка“, по иранска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 80 години от рождението на композитора Развигор Попов.
• Актуални теми от седмицата
• Здравето: В Деня на парковете в България – разговор за въздействието на планините върху здравето ни с Георги Георгиев от асоциация „Свободни планини“
• Да си представим Национален парк „Черноморско крайбрежие“ и морето, като такава ценност каквато би трябвало да бъде – разговор с еколога Люба Батембергска.
• Малки стъпки към успеха – разговор с организаторите на форума „Изгряващи звезди“ за това как учениците си представят възможната промяна на света ни.
• Главен герой: Философът Стилиян Йотов – главен герой и в книгата „Истории и разказвачи“ – разговор с него след разказа на един друг философ, Валентин Калинов.
• Рязко: сатира с Весел Цанков.
• Човекът: народният певец Илия Луков
• Да влезеш в дома си преди да е твой – разговор за брокерството и новите технологии с Кристиян Братованов от агенция за недвижими имоти.
• Сигурни всеки ден: сигурност при избора на нов дом – как да не бъдем измамени.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Емблематични песни от репертоара на Демис Русос, Даяна Рос и Хулио Иглесиас.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Анюта Качева за романа на Ларш Собю Кристенсен „Магнит“
• Анна Димова за книгата „Пътувания из Украйна и Русия“ от Йозеф Рот
• Тодора Радева за писмото до Министерство на културата с предложения във връзка с изключената литература от мерките за подкрепа на културния сектор в сегашната кризисна ситуация.
• ТР Сфумато продължава онлайн излъчванията на спектакли – този път на Весела Василева – режисьор и драматург на „Капулети“ – авторска версия по текстове на Уилям Шекспир, Т.С. Елиът и фрагменти от „Джобна енциклопедия на мистериите“ на Милен Русков.
• Ново издание на Гражданска културна седмица – онлайн работилници, които се водят от екипа на известната група от артисти Destructive Creation
• Явора Петрова с изложба в галерия „Стубел“ – „Трохи от съня“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Графити и стрийт арт като социална комуникация – разговор с Цветан Бизев, създател на Sofia Grafitti Tour.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
На 29 май тази година един от големите интерпретатори на Баховото творчество – диригентът Хелмут Рилинг ще навърши 87 години. По този повод ви предлагаме негови записи на инструментални творби от Йохан Себастиан с участието на Фестивалния камерен Бахов оркестър на Орегон и Бах - Колегиум Щутгарт, в партньорство с цигуларите Изабеле Фауст и Кристоф Попен, Жан-Клод Жерар - флейта, Инго Горицки - обой, Роберт Левин - чембало и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Новият стар проблем – радонът
Пандемията, предизвикана от последния коронавирус насочи вниманието на учените към преосмисляне на научните приоритети, свързани не само с лечението на Covid-19, но и с профилактиката на белодробните заболявания. Сред тях освен тютюнопушето и замърсяването с въглероден и азотен диоксид на въздуха, който дишаме, се открояват нерешените проблеми с проникването на радиоактивния радон в сградите, които обитаваме. Придвижи ли се напред решаването на тези проблеми в съответствие с Европейската стратегия за намаляване на риска при облъчване с радон и реализирането на нашия Национален план за справяне с призрачния газ?
Отговорите – от проф. д-р Добромир Пресиянов от Катедрата по атомна физика към СУ „Св. Климент Охридски“.
• Вечният двигател: проф. д-р Леандър Литов – ЦЕРН преди, по време и след сегашната пандемия. Плановете, свързани с проектите, по които работят българските учени там.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – между синдрома на професионалното изгаряне БЪРНАУТ и синдрома на професионалната скука БОРАУТ. Навиците и психологическият комфорт на работното място след извънредната ситуация.   

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Средновековните кули – Ипер, Белгия, музикални инструменти от Зимбабве, Моминската кула в Баку
• Парижката Света Богородица

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Природни образи в музиката. Водна симфония

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Концерт народна музика

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо маймуните смятат,че бананите са техни“, по бразилска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Нови записи на камерни творби, продуцирани за Българското национално радио
Селекцията съчетава както по-малко познати, така и известни пиеси от български и чужди автори. Акцентът пада върху няколко юбилея, отбелязани през изминалата година – 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, 85-ия рожден ден на Васил Казанджиев, 80-ата годишнина на Крум Табаков.
Слушателите на „Метроном“ ще чуят за първи път премиерните звукозаписи на Соната за виола и пиано от английската композиторка Ребека Кларк, Соната за тромпет и пиано от Васил Казанджиев, соловата флейтова композиция „След дъжда“ от Албена Петрович Врачанска, Десет пиеси за флейта и пиано от Крум Табаков в аранжимент на Румен Бальозов. Изпълненителите са български инструменталисти, които посвещават много време на камерното музициране. Това са Емануил Иванов – лауреат на последното издание на един от най-престижните международни конкурси за пианисти „Феручо Бузони” в Италия, квартет „Големинов”, камерните дуа Данчо Радевски – Стефан Врачев, Демна и Татяна Гигови, Петър Македонски – Надежда Цанова, Мария Митева и Даниела Дикова.
Ето всички творби и техните интерпретатори, включени в Метроном:
• Франсис Пуленк – Соната за кларинет и пиано. Данчо Радевски – кларинет / Стефан Врачев – пиано
• Панчо Владигеров – Сонатина кончертанте. Емануил Иванов, пиано.
• Ребека Кларк – Соната за виола и пиано. Демна Дикова – виола /Татяна Гигова – пиано.
• Албена Петрович Врачанска – „След дъжда“. Мария Митева, флейта
• Крум Табаков – Десет пиеси за флейта и пиано, аранжимент на Румен Бальозов. Мария Митева – флейта / Даниела Дикова – пиано.
• Марин Големинов – Старобългарски квартет. Квартет „Големинов“ в състав: Стоимен Пеев – цигулка, Емил Бошев – цигулка, Огнян Константинов – виола и Христо Танев – виолончело.
• Васил Казанджиев – Соната за тромпет и пиано. Петър Македонски – тромпет / Надежда Цанова – пиано.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Константин Павлов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ratio Online: Училище любимо, как цифрово си ти – на 2 юни 20 г. Форумът за наука „Рацио” предлага да се включите в онлайн събитието им.
Настоящите условия на пандемия са тест за образователните системи и дават възможност да се тестват и нови по-смели подходи за виртуално образование. Разговор в „Аларма“ с организаторите за това как да използваме силата на технологиите и интересът на подрастващите към тях, за да разрешим проблемите в съвременното образование?
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10