Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Борис Колев

Подкрепата на дребните предприемачи е важна – големите и така ще оцелеят

| обновено на 04.06.20 в 14:51
Борис Колев
Снимка: Кирил Чобанов

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020 година. Единственият европеец сред осемте финалисти в конкурса на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. Борис е алумни на JA България, а неговата кандидатура ще бъде оценявана от над 230 души. Победителят ще се нареди до Хенри Форд, Уорън Бъфет и Стив Джобс. Инициативата е на най-голямата глобална организация за предприемаческо и финансово образование в света с над 100-годишна история – Junior Achievement Worldwide. 

От старта си през 1975 г. до 2009 г., Бизнес залата на славата включва 247 лауреати – създатели на успешни компании, пионери в индустрията, както и лидери, променили света. В класацията през годините са били отличени хора като политиците Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, създателя на едноименните самолети Уилям Боинг, козметичния бос Есте Лаудер, рекламния гуру Дейвид Огилви, инвеститора Уорън Бъфет, автомобилни и технологични пионери като Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. Всички те са демонстрирали огромна отдаденост към развитие и подобряване живота на определени общности – местни и глобални. Историята на всеки от тях е вдъхновила милиони млади хора в началото на техния кариерен път.

Социалният предприемач и единственият европеец на финал за Глобална зала на бизнес славата 2020 Борис Колев е главен герой в "Нашият ден". Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст, за социалното въздействие на своята дейност и за приноса към следните Глобални цели за устойчиво развитие на ООН: Качествено образование; Устойчиво икономическо развитие и достоен труд; Намаляване на неравнопоставеността; Устойчиви градове и общности; Партньорства за устойчиво развитие.

"За мен това е едно признание. Това са гигантски имена, до които не си представях, че мога да застана, казва Борис Колев.  

"Вярвам, че именно малките и особено най-малките бизнеси ще ни изкарат от кризата много по-лесно, и единственото, което трябва да направим, е да ги подкрепяме. Трябва да подкрепим работодателите. Ключово е да има равнопоставеност. Не съм сигурен до каква степен от раздаването на средства директно има полза и доколко може да стигне за всички, но подкрепата на дребните предприемачи е изключително важна, защото големите така или иначе ще оцелеят, те са подготвени за това." – категоричен е младият социален предприемач.

Чуйте повече в звуковия файл.

Борис започва своята кариера, създавайки първата си компания още на 18 години, основавайки JT International Group – група от компании в сферата на маркетинговите и технологичните иновации. Следват поредица от успешни бизнес проекти и компании в различни сфери. Основател е на една от най-бързо развиващите се софтуерни компании у нас – DigiMark, придобита през 2019-а година от Devexperts. През 2018 г. създава първия в България Рисков фонд за инвестиции в социално въздействащи стартъп компании – Digimark Ventures, който до момента е инвестирал в 8 иновативни стартиращи компании в сферата на здравеопазването, екологията, образованието и развитието на човешкия капитал. През 2007 г. световното бизнес издание "Business Week Worldwide" го позиционира на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011 г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013 г. Борис участва в създаването на първата магистърската програма "Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт" във ВУЗФ, където преподава дисциплината „Социално отговорни практики“.  През 2013 г. попада в първата класация "30 под 30" на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. През 2017 г. Борис влиза в европейската класация FERD’s List, която представя шесте млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49