Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валерия Фол

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Нестинарството – познато и непознато


Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство.

Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Доколко всичко, свързано с нестинаството, е част съвременния геном на хората, които населяват територията на днешна България? Доколко има връзка между този древен ритуал и с археологическите находки в Странджа? В "Нашият ден" гостува проф. Валерия Фол.

"Вярвам, че човекът, обществото трябва да живее в синхрон с природните ритми, иначе настъпват катаклизми. Всички тези обреди, достигнали до наши дни, имат една главна цел – да синхронизират живота на човек и на обществото с природните ритми."

Нестинарството е много древен обред

"В Средиземноморския свят, и не само, огънят има специално значение. А този огън – кръглият огън на нестинарите – е земна проекция на космическия огън, символизиран от слънцето. В този ден всъщност се почита майката природа, персонализирана в ранното християнство още с Елена и богът-слънце Константин."

Този обред е космогоничен

"Трябва да се гордеем, че този обред е оцелял през хилядолетията. Той е бил част от целогодишен обреден календар с космически характер. Вярвано е, че правилното изпълнение на обреда е начин да се подпомогнат космическите сили, олицетворявани от великата богиня-майка и нейния син Слънцето, преминали във вярванията на хората в светите Константин и Елена."

В огъня хората виждат и силата на природата да се роди отново

"Наближава и равноденствието. Има и други свидетелства за такива обреди от древността не само в нашия регион, но тук те са останали. Затова и световната културна общност по достойнство цени нестинарството като нематериално наследство. Запазен е целият обреден комплекс, защото играта в огъня е съществен елемент, но не е единственият."

Свещените предмети

"Интересно е отношението на нестинарите към техните икони. Те са почитани като свещени, като предмети за божествено проявление, те имат и имена, отдават им се почести и се полагат грижи, пречистват се с вода, дава им се облекло, оставят се дарове..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53