Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен
Снимка: naukamon.eu

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН – единственият, който печели „Питагор“ за трети път.

Какво общо има наградата, спечелена от известния наш изследовател с биотехнологиите и с чудодейната екзотична билка, известна като „дяволски нокът“, която вирее в районите на Калахари? Може ли да се конкурира по своите лечебни свойства с нея срещаното толкова често у нас растение с много имена: Лопен, Богородична хурка, Бабяк, Овча опашка, Рибе биле, Царска свещ? И върху какво работи доцент Георгиев сега при нерешените проблеми с последния коронавирус, който често поразява хора с наднормено тегло?

Отговорите може да научите от разговора с него.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Езерото Малави е дълго 365 мили и широко 52 мили

Малави – цветна, тиха и изпълнена с живот

Малави е страна, за която не знаем почти нищо. Мнозина я свързват с благотворителната дейност на Мадона, която осинови дете оттам. Малави е сред най-бедните страни в традиционното бедната Африка, същевременно там са едни от най-красивите кътчета на планетата. Държавата няма излаз на море, а е разположена около едноименното езеро, което наричат и..

публикувано на 06.07.20 в 13:58

Лесно ли е това: „бау, бау – бум”

Ако просто сте любопитни, погледнете в Гугъл – там подробно е описано кога кучето и човекът са заживели заедно, какви „служби” изпълнява четириногото в дома ни и край него, какви породи и характери могат да имат лаещите ни приятели. Ако обаче интересите ви са по-специални, слушайте по-внимателно, защото става дума за другаря на човека в най-старото му..

публикувано на 03.07.20 в 16:40

Дентална медицина и високи технологии

Има науки, за които от около половин век вече се разработва професионална литература и които са включени в преподавателската програма на висши учебни заведения, докато у нас прохождат съвсем отскоро. Такава е постурологията (от лат. „posture“ – стойка, поза), която аналитично изследва с помощта на специализирана апаратура състоянието на нервномускулната и..

публикувано на 02.07.20 в 17:05
На 2 юли Георги Иванов празнува 80-ия си рожден ден

НЛО и Булкосмос няма

Големите пробиви на страната ни в космическите изследвания засега като че ли са в миналото. Имаме изследователи и учени на световно ниво, но те нямат възможност за реализация у нас. " Американската космическа програма се нарича НАСА, руската – Роскосмос, а никой не знае как се казва българската, може би защото такава липсва . Никое правителство не е..

публикувано на 02.07.20 в 15:53

По-добре късно, отколкото… рано

Макар че времето е едно и също за всички, за някои то излита като миг, за други се точи бавно, за някои е пари, за други – тиранин, враг, съдник и т.н. Колкото и да са различни вижданията и отношението ни към времето, има и основни схващания, които са общи за представителите на една или друга култура.  Според учени разпределянето на времето,..

публикувано на 01.07.20 в 09:42