Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

4
Станислав Памукчиев
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са  творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност.

Изложбата включва работи в три тематични посоки: разговор със себе си, изживяване и собствено разбиране и усещане на цялата натрупана цивилизация, като търсене на смисъла и фикциите на всичко онова, което ни заобикаля.

Циклите са: „Докосване“, „Завръщане“ и „Свещеното“ като израз на човешката същност с нейните копнежи, желания, утопии, драма и вникване в същността на нашето битие.
И друг път сме казвали, че в практиката на този художник рисунката е работно поле на първия творчески импулс, на първата следа и визуално обозначение на една идея или композиционно решение.

Но в тази изложба и в други негови изяви се уверяваме, че това не са обикновени рисунки, това са завършени с голямо внушение и сила мащабни и като размер и като психични и духовни съдържания, в които има особена сила, артистичност, и майсторство.

Творбите са изпълнени в целия спектър от техники и материали – маслени бои, акварел, туш, пастел, които създават богатството и майсторството на Станислав Памукчиев, отвъд рутината и названието – Рисунки. Това са мащабни, огромни като сила и изживяване творби, които носят в себе си цялата мощ на големите ренесансови художници. За тези проникновени, разтърсващи творби „Монолози – рисунки в изолация“ отново много точни са думите на философа проф. Георги Каприев, който казва: „Памукчиев рисува спасението, станало плът. Рисува пътя, истината и живота – тяхното вчовечено лице. При него то е изначален поглед към кръста – знае бъдещето като настояще. Станислав Памукчиев е в ядрения център на богоизобразяването“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е както трябва…

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях. В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43