Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Начинът на летене чрез езика на тялото

Снимка: blackbox-fest.com

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. Събитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития на общината за 2020. Поради извънредната ситуация “Черната кутия” се провежда този път на ротационен принцип до края на годината. 

Преди старта на фестивала на 8 юни Недялко Славов, поет, писател и драматург, разказа в "Нашият ден":

"Този път ще се случи малко по-различно. Представленията повечето са на закрито, защото са доста сложни за обслужване технически – осветление, озвучаване, ефекти – ще бъдат в залите на професионалните театри в Пловдив. Ще се спазват отстояния, с оглед на изискванията. Актьорите ще се адаптират към една по-празна зала.

Фестивалът си изгради име

Фестивалът се организира от млади хора – от Слава Младенова, която живее в Монреал, тя го селектира. На принципа на отворените театрални платформи всяка година кандидатстват 500-600-700 трупи от цял свят и се планира година-две напред. Плюс това, магическият град Пловдив... Който дойде веднъж, не си тръгва вече... 

Фестивалът се провежда в рамките на 1 седмица – около 10-12 събития. Тази година имаме гости от Италия – 4 танцови трупи, от Испания – "Физикъл театър", една румънско-унгарска трупа, гости от Холандия, от Гърция, чакаме и двама танцьори от САЩ. Фестивалът става на отворен, ротационен принцип – кой когато може, идва. Ще премине в една друга форма. Може и да е за по-добро."

Откриващият спектакъл е български

"Това е един спектакъл от театър на движението. Ние в България нямаме онези дълголетни традиции, но много бързо се развива този театър у нас – вече има няколко фестивала за съвременен танц, позволяваме си да поддържаме едно високо ниво, главно с помощта на Общината, Министерството на културата, Италианския културен институт, няколко посолства... и сериозни спонсори. Спектакълът е експериментален, интересен. Говор липсва, но има говор на тялото. 

Мотото тази година е "Начинът на летене чрез езика на тялото"

"Три е спектакъл за търсенето" – на истинския път на човека, водещ към себепознание. Път, който минава през вътрешния и външен свят, аналогично изразени и чрез съзнателните и несъзнавани измерение на човешкото съзнание. Процесът на себепознание минава както през предизвикателствата на вътрешните душевни конфликти, така и през изпитанията на общуването с другия. Съзнателността и мъдростта се оказват най-верните пътеводители в голямото предизвикателство, водещо човека към единна цялост и просветление. Три... е единство между театър и танц. Три...е метаморфоза. Три... е мистичното дете.

Хореография и режисура: Мариана Йотова, участват: Мариана Йотова, Николай Дограмаджиев, Димитър Банчев, музика: Стамен Янев, Ника Любецкая, Мариана Йотова, сценография: Костадин Ненов, костюми: Надежда Сизова, Наталия Живкова, мултимедия: Георги Николов.

8 Юни (понеделник) от 19 ч., Драматичен театър Пловдив, Камерна сцена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05