Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Иван Колев – създателят на българската кавалерия

4
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Една нова инициатива събира двама Будители на годината 2018 г. – Румен Манов и Ивайло Шопски. Те обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава. Какви са причините за това?

За генерал Иван Колев разказва Румен Манов:

"Ген. Иван Колев е едно от най-интересните, великите имена в българската военна история. Той е роден през 1863 г. в с. Бановка, близо до Болград. Иначе неговото семейство е от село Чоба, Пловдивско. Преселват се по време на една от Руско-турските войни (1828). Той израства в Бесарабия, родителите му са отглеждали коне. След Освобождението от турско робство той се връща в България, учи Военна академия, обича военната служба – тя е негово призвание. Ген. Колев е от малкото командири, които вървят, лягат, стават, бият се наравно с войниците. Войниците са ги обичали тези хора като свои бащи. Това е създателят на българската кавалерия. Участва в Балканската и Междусъюзническата война, както и в Първата световна война. Най-голямата негова военна дейност се развива в Добруджа. Бие се срещу румънци, сърби, руски казашки части. Участва в Освобождението на Добрич. 

Ген. Колев въплъщава най-добрите черти на военния човек от онова време. Той притежава дарбата да запазва спокойствие и хладнокръвие в най-тежките моменти. Обича до фанатизъм своята служба и мечтае за големи военни подвизи. 

За ген. Иван Колев един от най-големите в световната военна история фелдмаршал Макензен, като негов пряк командир, казва, че той е призван водач, че притежава харизмата, аурата да води хората след себе си и да води самостоятелна армия."

Инициатива за създаване на песни за големи български герои на Ивайло Шопски:

"Тази идея се роди спонтанно, когато преди 2 години ми попадна текст от народна песен за кап. Симо Соколов. За съжаление, музиката беше отдавна изгубена, а текстът беше на трънски диалект, неразбираем. С няколко мои съмишленици решихме да адаптираме този текст, да направим една хубава музика и аранжимент с шопско звучене, за да възродим тази песен. Вече имаме 7 песни от различни краища на България за забравени герои, които заслужават да ги помним и да са част от сегашната актуална история.

За над 30-годишната си военна служба ген. Колев ползва по-малко от 6 месеца отпуск, защото знае, че е нужен на родината си. Тези хора, които се лишиха от благополучие и комфорт, лишиха семействата от себе си, те трябва да бъдат помнени и възпявани. И понеже вече обществото чете все по-малко (по мое наблюдение), и като виждам това, се обръщам към опита на поколенията, някога в безпросветните времена, героите са се възпявали в песни. Силно се надявам, правейки тези песни за нашите достойни предци, да ги обезсмъртим." – споделя Ивайло Шопски.

Още подробности и неспоменавани факти от българската история можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Възможна ли е конституционна криза?

Правителство? Избори? Възможна ли е конституционна криза? Д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, отговаря на тези и още въпроси въпроси в юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Възможно ли е да не се образува служебно правителство? "Да, съществува хипотетичен риск, обусловен..

публикувано на 29.03.24 в 15:30
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50