Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непубликувани османски документи за Левски

Излизат два сборника с нови документи за Апостола в деня на неговото рождение

| обновено на 18.07.20 в 10:52
7
Снимка: НМ „Васил Левски“, Карлово

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово представя две нови книги с непубликувани досега документи за Васил Левски в деня на неговото рождение – 18 юли. Ценните материали са предоставени от Османския архив в Истанбул и разкриват нови данни за дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети. И двете издания са резултат от труда на историци и османисти от България и Турция.

Първата книга представлява второ и допълнено издание на сборника на музея „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир“, публикуван в началото на годината. Тя съдържа всички материали, издирени от Виктор Комбов в Османския архив в Истанбул през 2018 г., преведени от доц. Стефан Андреев, проф. Орлин Събев и проф. Иван Добрев. Изданието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Втората книга включва още новоиздирени през 2020 г. документи за дейността на Апостола и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Всички документи в нея са преведени от проф. Орлин Събев, а в изданието участват още проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Виктор Комбов и турските историци Ашкън Коюнджу и Дженгиз Йолджу. Документите разкриват информация за съдебния процес, воден от Османската империя срещу участниците в съзаклятието. Изданието представя нов превод на султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Васил Левски и Димитър Общи.


Този сборник се издава по проект „Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане”, финансиран от „Фонд научни изследвания“. Книгата ще бъде разпространявана безплатно, с възможност за сваляне в електронен формат от сайта на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – базовата организация на проекта и от електронния адрес на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

И двете издания съдържат богат илюстративен материал – факсимилни приложения на всички публикувани в тях документи. Те не само запълват празнини в историята, но и повдигат нови въпроси.

Новоизлезлите книгите ще бъдат представени на рождения ден на Апостола – 18 юли в 11.30 часа в родната му къща-музей в Карлово по време на традиционния Литературен салон заедно със сборник със студентски разработки и есета за Васил Левски и книгата на доц. Маргарита Златарева – „Юридически поглед към процеса на Васил Левски“.

Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово разказа за изследователските трудове и новите въпроси, които повдигат откритите документи.

Снимките са предоставени от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55