Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: И системата, и хората трябва да се сменят

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Протестите у нас продължават вече 26 дни. Блокирани са ключови кръстовища, напрежението ескалира, а няма оставки. Очаква се реакция от страна на управляващите. Каква би била тя и как би била изразена, коментира в "Нашият ден" културологът проф. Ивайло Дичев:

"Много е трудно да се каже каква ще бъде реакцията на управляващите. Битка едва сега започва, все пак само 1 месец е минал – каза проф. Дичев и припомни протестите срещу правителството на Орешарски – въпрос на решителност. Виждам, че недоволството е много голямо, събраха се хора от най-различни страни. Леви, десни, млади, стари... От тук нататък започва тази гражданска война. Според мен всеки ден ще има нови разкрития и нови скандали. Защото освен хората на площада в тая битка се включиха журналисти, експерти, неправителствени организации, които вадят отново и отново разобличителни факти за управлениетоВ крайна сметка, дори да добута до редовните избори, тая власт ще бъде в много тежко положение."

Проф. Дичев коментира изтеклите в публичното пространство записи на премиера като абсурд. "Не е възможно в една правова държава да бъдат записвани, първо, хора изобщо. А да бъде записван премиерът на държавата, да бъде сниман в спалнята му, и след това да няма нито един разкрит и обвинен... Налице е огромен скандал. И скандалът не е в това какво съдържат самите записи, защото не се учудваме много на културното ниво на нашия премиер, а че изобщо могат да се случат такива записи вътре в сърцевината на властта. Да не говорим пък за прокурора, който пуска някакви записи с президента, с което нарушава Конституцията... Всичко това показва, че ние не сме държава, ние сме някаква територия!"

Смяна на системата, смяна на лицата

"Смяна на системата означава сега, веднага различните групи протестиращи и недоволни в България да намерят начин и да седнат около една, може би, нова кръгла маса и да извадят пет искания, които следващото Народно събрание трябва да направи. Съдебна реформа, дистанционно гласуване, може би възможност за търсене на отговорност на народните представители или граждански контрол на разните комисии... Да извадят някакви ясни обединяващи искания, с които следващото Народно събрание да се занимае и да се смени моделът."

По отношение на личностите – "Забелязах един парадокс. Това правителство е с най-голям брой искани оставки. Има нещо в това управление, което дразни ужасно. Първо, имаме една противоестествена коалиция – от една страна, граждани за европейско развитие, от друга – антиевропейските партии на националистите. Второ, има една стилистика, която и ужасно груба и просташка в лицето на Валери Симеонов. Освен това имаме тотална безпомощност – липса на идеология, липса на посока на движение на държавата

Това е двоен популизъм, популизъм на квадрат. От една страна, популизмът на Бойко Борисов е да отстъпва пред всякакви искания, а популизмът на националистите е да отклоняват вниманието към абсурдни теми от рода на Истанбулската конвенция. 

Този двоен популизъм поражда непрекъсната реактивност на хората. Така че и системата, и хората трябва да се сменят", категоричен е проф. Ивайло Дичев.

"Трябва да има воля за промяна, за смяна на политиките."

"Все още на терена са същите играчи. Има много енергия, но няма очертани играчи. Затова е важно да излезе медиатор, който да преговаря с различните протестиращи сили за една обща платформа за конституционна реформа." – подчерта проф. Дичев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Българите навсякъде сме една общност, съпричастни сме с протестите

Пореден 26-и ден на протести с искания за оставки на правителството и на главния прокурор блокират възлови кръстовища в цялата страна, а българите в чужбина в два поредни дни напомниха за себе си, за многолюдността си и за факта, че ги интересува какво..

публикувано на 03.08.20 в 10:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог...

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23