Мие Мики – „Кралица на класическия акордеон“

БНР Новини
Мие Мики
Снимка: Мартенски музикални дни

„Музик мания“ представя прочутата японска изпълнителка. Спомням си колко силно впечатление ми направиха нейните първи записи, които чух след първото й гостуване у нас. Оттогава все се надявах да я чуя и срещна на живо и ето че получих тази възможност благодарение на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Запис от участието на изпълнителката на този форум ще чуете в друго издание, защото днес смятам да ви срещна с нея самата и да ви представя записи от диска й, наречен S`il vous plais – „Ако обичате“. Той съдържа няколко прочути пиеси – транскрибирани за акордеон, както и по-непознати композиции.

Мие Мики е родена на 15 септември 1956 г. На шестнадесет години за първи път участва в предаване на живо по японското национално радио ЕнЕчКей. Носителка е на много награди от престижни международни конкурси и още на двадесет и пет години е поканена да преподава акордеон в музикалното училище в Дуисбург, Германия. В момента тя е преподавател по акордеон в Есен.

Наричат Мие Мики „Кралица на класическия акордеон“. Тя е вдъхновила десетки композитори, създали за нея над 70 солови и камерни пиеси за акордеон. От 1988 г. всяка година в Токио се провежда концертна серия, наречена „Мие Мики – пиеси за акордеон“. Освен солови рецитали и участия в камерни формации Мики е канена да концертира със световни реномирани оркестри – освен в родината си Япония тя гостува на Оркестъра на Романска Швейцария, Белгийския национален оркестър, СО на Готенбург под палката на Шарл Дютоа, Сейджи Озава, Марио Вендзаго. В звуковия файл можете да чуете какво сподели Мие Мики.

Сряда, 3 април, от 14.30 часа


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.