Събота, 18 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Предпремиера на новият албум на д-р Милен Врабевски и Intelligent Music – „Life Motion“, който предстои да излезе след месец.
• „Тото“ – „Falling in Between“ 2005 г.
• „Machine Head“ - „Catharsis“ 2018 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Българи“, Валерия Момчилова, Недялко Недялков и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на читалище „Иван Вазов“ в град Хисаря, което е организатор на първото издание на изложението „Био Трапеза” – форум за натурални и био храни, напитки и козметика.
Ще проследим откриването на изложението, ще се срещнем с производители от региона, които ще споделят своите готварски рецепти.
Ще влезем и в сградата на читалището, където ще говорим за историята, настоящето и бъдещето на културния институт.

от 7.15 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Радиотеатърът за деца: „Приключенията на Джими и Алфред“ – 11 част.
• Златната ябълка: втори епизод за месец януари на радиосъстезанието.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• За здравето: „Субективно ...” с проф. Захарий Кръстев. „Съзидатели на българското здравеопазване, строители на съвременната медицина” – тематична поредица с дебютен гост проф. З. Кръстев. Повод е новата му книга, но в нея ще разчетем сюжети за създаването на големите държавни болници, на медицинските университети и на една достойна лекарска кариера...
• Атанасов ден: обреди, обичаи и църковно честване
• Семейна библиотека
• Образователна обиколка в галерия „Квадрат 500“
• От другата страна: Андрей Ганев – „Семейните триъгълници“
• Детска научна лаборатория – Може ли науката да е по-забавна от това, което си представяш? Какво представляват интерактивните работилници? Разговор с Десислава Илиева.
• Зимен фест на Витоша – ще отбележим Международния ден на снега – Анатоли Илиев
• Пешеходна обиколка из квартала на писателите
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува Иван Момчев – режисьор и писател , който издаде книгата „Богу мили или омразни“. В студиото ще бъде и Кин Стоянов, за да разкажат спомени за бащата на Иван Момчев – Милчо Момчев, дългогодишен директор на Творчески дом на писателя във Варна.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
За таланта, възрастта… и още нещо – две даровити деца са във фокуса на нашето внимание днес. Представяме ви Анджелина Джордан, която пее, и Павела Занева, която не може да си представи своя живот без цигулката!

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Когато българите се веселят и играят или как медиите и политиците припознаха „новите български традиции“ – анализ на проф. дн Маргарита Карамихова, преподавател в катедра „ Нова и най- нова история на България“ на Великотърновския университет „ Св.св. Кирил и Методий“.
• Студенти от НБУ създават дигитална общност. Подкастът „IV корпус“ е новото виртуално пространство на Университета. Трима от създателите му заедно с тяхната преподавателка гл. ас. д-р Десислава Данкова гостуват в „Мрежата“
• Младите в журналистиката: среща с Димитър Панайотов и Александър Николов, автори на подкаста „Денят в осем минути“.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Музей в ефира
Сексът и градът – в галерия ИСИ-София
За изложбата, за работите ѝ, за пребиваването в Ню Йорк – ще разговаряме с Мартина Вачева.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози – История и геополитика
Разговор за геополитическите амбиции на Турция. В последните 5 години те видимо нараснаха. Правителството на Ердоган престана да се съобразява с големите геополитически играчи и демонстрира независим и експанзивен външнополитически курс. За условно начало можем да посочим договора с Русия от есента на 2014 г. за изграждането на „Турски поток“, в пълно несъобразяване с позицията на Запада. След това дойде активната намеса в конфликта в Сирия, където Турция систематически се противопоставяше на руските интереси, изграждайки същевременно един екзотичен антиглобалистки съюз със своя вековен геополитически съперник. Антикюрдските военни операции в Сирия, сондажите за газ в кипърски териториални води, изграждането на военна база в Суакин, Судан, започналата военна интервенция в Либия и направената заявка за собствено ядрено оръжие показват, че амбициите на турското държавно ръководство отиват много надалеч.
Какви са основанията и възможностите на турските външнополитически инициативи ще разискваме с доц. Теодор Дечев, икономист и политолог, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) – Пловдив. Доц. Дечев е бил зам. министър в правителството на Иван Костов, председател на Съюза за стопанска инициатива и дългогодишен главен редактор на в-к „Свободен народ“.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуети под знака на Козирога

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Бойко Беленски

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура по радиото…
Най-известните продължения на филми.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 371 – „Снежана в света на мечтите“
гост: актрисата Снежана Малковска

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Интервю с Майя с и-кратко“ от Майя Динева

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Сценични превъплъщения на баритона Шерил Милнс

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.