Неделя, 19 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Легенда за Тил Ойленшпигел“ от Шарл де Костер

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Петко Нанчев, Нели Николова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Майсторките умения в един ловешки род, продължени в наше време от Янита Янкова. Тя е почитателка на българския фолклор и старите занаяти, на красотата и природните забележителности в района. Репортажи.
„Работата в странство ми носи доходи и удоволствие“ – интервю с жителка на село Крушаре, Сливенска област.
Селскостопански вести.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
В евангелския разказ за десетте прокажени става дума точно за това как ние хората не сме свикнали да благодарим на Бога, за това, което получаваме от него. Десет са изцелените от ужасната и страшна проказа, а само един намира за нужно да благодари на своя благодетел – Господ Иисус Христос. Ние сме готови да осъдим постъпката на деветимата юдеи, да порицаем постъпката на тези неблагодарници, но нека не бързаме. Заедно с протоиерей Николай Нешков – председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец“ ще разговаряме за благодарността към Бога и към човеците и за това как праведниците могат да помогнат на грешниците, за да могат всички да стана поданици на Царството небесно.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: Клуб на фантазьорите – Променяме нещата, около нас, които не ни харесват – нацупените хора, мръсния въздух и транспорта. По следите на непознатите думи и на епидемията от смях в Танзания.
• Наследници на песента: среща с 100-годишната Радка Минчева от гр. Баня, Карловско и нейните наследници (2 част)
• Как отбелязват Йордановден по стар стил в Синеморец? – историята на 93-годишния бивш летец Янко Янков
• Покана за благотворителен концерт в подкрепа на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна – интервю със Силвия Матева, ръководител на клуб за народни танци „Моряците“.
• В Световния ден на снега – интервю с биатлонистката Ирина Никулчина за обучението на децата в зимни спортове.
• Срещи в Скайпа: журналистката Татяна Кристи за живота в САЩ и политическата сатира без цензура
• Музикална радиоигра
• Радиоавтограф: певецът Ивайло Колев
• Културен афиш

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
• Документални записи от концерти на български поп музиканти, състояли се в Първо студио на БНР.
• Фрагменти от финалния концерт на RTÉ Choice Music Prize 2019. Изпълнения на групите „The Academic“ и „Delorentos“. Записът е предоставен от Европейският съюз за радио и телевизия – EBU.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• В рубриката „Брендел свири Бетовен“ – Соната № 20 в Сол мажор, опус 49 № 2. Това, че днес познаваме двете кратки двучастни сонати от опус 49, дължим на брата на Лудвиг ван Бетовен – Каспар, който против волята на композитора ги предоставя за издаване и така дава възможност на поколенията да изпълняват и слушат творби, приживе считани от автора за „недостойни за публикуване“.
От Бетовеновата колекция на Европейския съюз за радио и телевизия – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор. Запис на изтъкнатия гръцки цигулар и диригент Леонидас Кавакос и Чешката филхармония от Дворжаковата зала в Прага, от 20 декември 2019.
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за новата постановка на „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах в Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел.
• Още веднъж в „Неделния следобед“ припомняме изкуството на големия Марис Янсонс, който почина в нощта между 30 ноември и 1 декември 2019. Ще прозвучи запис от 15 март 2019, от Мюнхен. Янсонс дирижира Третата симфония на Камий Сен-Санс – „Органова“, изпълнители са СО на Баварското радио и латвийската органистка Ивета Апкална. На 14 януари Марис Янсонс щеше да навърши 77.
• И още едно предложение за любителите на френската музика – прочутият „Прелюд към следобеда на един фавн“ на Клод Дебюси в изящна интерпретация от Копенхаген на Датския национален симфоничен оркестър и Томас Сьондергор.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Тук, там и навсякъде – 2 част
Песенни стихове и текстове на Клаудио Матоне, Франко Милиачи, Михаил Белчев, Доналд Фейгън, Уолтър Бекър, Бил Чемплин, Боб Дилън, Родни Кроъл, Влади Ампов-Графа, Стийв Лукатър
Изпълнения на Михаела Филева, Орлин Павлов, Орлин Горанов, „Крийм“, „Ролингстонс“, Едуардо де Крешенцо, Стийв Лукатър, Джейсън Шеф…

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Д-р Милен Врабевски за турнето на Интелиджънт мюзик в Амстердам и Кьолн, тамошните рок клубове и фен клуба на групата в Бразилия
• Меги Савова за град Гуанджоу в Китай
• Ралица Филипова за град Бари и други малки градчета в Пулия

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
„Зад кулисите на театър „Бхалг“, роман номер 35
глава 12: Схеми зад кулисите на театъра
гост: Виктория Димова

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора – Салон за класифицирана словесност
Днес слушателите на редакция „Хумор и сатира“ ще имат възможност да се отдадат на удоволствието от неповторимия талант на разказвача Труман Капоти.
Човекът, който си е спечелил име на най-елегантният злобар и най-състрадателният автор.
Писателят, който пише не защото желае да каже нещо, а защото има какво да каже.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Композиторът Ернест Шосон

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.