Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Великото преселение: кои са, какви са и къде са прабългарите и славяните

В световната история съществуват събития, които – въпреки че тънат в мъгла и неяснота, в същото време могат много да дадат с препратки към настоящето. Едно такова събитие, според мен, е Великото преселение на народите, което, бих казал, наблюдаваме ако не в..

публикувано на 10.02.16 в 17:20

Премълчаните дневници на Стилиян Чилингиров

Това предаване „Премълчаната история“, чието подзаглавие е „Историята като литература, литературата като история“ е посветено на забравената и премълчана личност на Стилиян Чилингиров. Поводът е появата на изключително ценен и интересен двутомник, подготвен..

публикувано на 03.02.16 в 17:25
На снимката (отляво надясно): Цветан Томчев, Митко Новков и доц. Петър Абаджиев в студиото на предаването.

Снимки от миналото или (не)Прозирната история на българската фотография

Снимките от миналото са свидетелства, от които черпим информация за онова, което се е случило и за хората, които са го случили. Да не забравяме, че портретът на Васил Левски, рисуван от Георги Данчов-Зографина, въпреки че той е познавал Апостола, се крепи..

публикувано на 27.01.16 в 17:30
Книгата представя няколкостотин уникални български стенописа и е резултат на прецизно изследване и многогодишно събиране на огромен иконографски архив с изображения от четири континента и над 15 страни.

Премълчаната мистерия на българските стенописи

Предаването „Премълчаната история“ се спира пред „Мистерията на българските стенописи“, свързани със сюжета на Свещената история и освещаването на човека чрез Божествената мистерия. „Кой кой?“ е в иконографията на православния храм, защо се изобразява точно..

обновено на 20.01.16 в 17:05

Забравените българи на изток и на запад

За България, както и за Унгария, историците – и то не само български или унгарски, твърдят едно и също – че двете държави граничат със самите себе си. Български малцинства живеят в почти всички държави от Балканския полуостров, макар някои от тях..

публикувано на 13.01.16 в 17:15

Премълчаната история на Венета Ботева

На 6 януари, в Деня на Ботев, без всички паднали за свободата, братството и равенството, Ви представяме „Премълчаната история“ на Венета, любимата на Христо Ботев. Той живее с нея десет месеца, тя живее с него четиридесет и три години – до самата си смърт...

публикувано на 06.01.16 в 17:15

Критическата съвест: Димитър Аврамов и особеностите на българската култура в годините на късния социализъм

Има имена в историята – културна, социална, политическа, за които потомците придобиват знание за тяхната значимост и важност едва след като си отидат от света. За България това е особено характерно – тук приживе човек трудно, дори бих казал свръх-трудно..

публикувано на 30.12.15 в 17:15

Хан Персиан – непознатият и загадъчен български владетел

Хан Персиан. В учебниците по история за него има 4-5 реда – владетел от Крумовата династия, наследник на Маламир и баща на Борис, воювал тук-там с Византия, тук-там със сърбите, присъединил Македония, потвърдил мирния договор с франките… Дори за името му..

публикувано на 16.12.15 в 17:15
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София

Премълчаната история на натрапения светец

Гости: журналистът Стойко Стоянов, гл. редактор на сайта Фактор.бг и историкът Георги Георгиев. Темата е свързана с най-голямата черква у нас, която носи името на братушката Александър Невски. Защо? Кой е този руски княз? Какви са неговите заслуги за..

публикувано на 09.12.15 в 17:15

Пропагандни войни, пропагандни игри: Ефирни песни, тайни служби и образът на България и българите в западните медии

Със сигурност всички, живели в годините на социализма, са минавали през този момент – залепили плътно ухо до радиоприемника, въртят в забавен каданс потенциометъра и търсят някоя чужда станция – я „Свободна Европа“, я Би Би Си, я „Свобода“. Или пък..

публикувано на 02.12.15 в 17:15