Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Пропагандни войни, пропагандни игри: Ефирни песни, тайни служби и образът на България и българите в западните медии

Със сигурност всички, живели в годините на социализма, са минавали през този момент – залепили плътно ухо до радиоприемника, въртят в забавен каданс потенциометъра и търсят някоя чужда станция – я „Свободна Европа“, я Би Би Си, я „Свобода“. Или пък..

публикувано на 02.12.15 в 17:15
Част от корицата на книгата „Руската империя срещу България“ от Янко Гочев

Премълчаната война

Тя се води няколко века и никой не я нарича война, защото документите за нея доскоро бяха заключени в тайните фондове на руските архиви. Става дума неогласените отношения през периода 1455-1918 г. между Руската империя и българския народ. Едва наскоро Янко..

публикувано на 25.11.15 в 17:10

„Под игото” на Иван Вазов - оригиналът и неговите редактори

Едва ли мнозина знаят, че най-българската книга, най-четената и най-почитаната в чужбина - романът „Под игото” на Иван Вазов, за първи път вижда бял свят като цялостен том не на български, а на английски език. Българските книгоиздатели не са искали да..

публикувано на 18.11.15 в 17:10
Принцеса Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц,  по-късно и българска царица, втората съпруга на цар Фердинанд.

Премълчаната царица, коронованият ангел на България

Така са я наричали в световната преса, а у нас народът я има за „майката на фронтоваците.” Тази царицата организира курсове за милосърдни сестри и самата отива на фронта като милосърдна сестра. Благодарение неуморната й работа на фронтовата линия..

публикувано на 11.11.15 в 17:10

Свети Климент Охридски, първият будител

1 ноември, Денят на будителите, е светъл български празник, свързан неразривно и с един от българските отци на Българската църква, светецът-седмочисленик св. Климент Охридски. Дейността му е съсредоточена в земите около Кутмичевица (приблизително обхващаща..

публикувано на 04.11.15 в 17:10
Момент от честванията на националния празник на Унгария по случай годишнина от избухването на Унгарската революция през 1956 г., пред сградата на парламента в Будапеща, 2014 г.

Унгарските събития през 1956 година и тяхното българско ехо

1956 година е една от може би най-ключовите в развитието на източноевропейските страни, попаднали в зоната на влияние на Съветския съюз. Тогава в Москва се провежда прочутият ХХ конгрес на КПСС, на който Никита Хрушчов изнася известния си доклад за „култа..

публикувано на 21.10.15 в 17:05

Неблагонадеждната личност Асен Христофоров

Ще се запознаем с историята на  един необикновен човек. Това е Асен Георгиев Христофоров. Той е роден в Пловдив на 16.12.1910 година. Дядото е мирови съдия, а бащата - адвокат. Началното си образование получава в Берлин и след това завършва като първенец..

публикувано на 14.10.15 в 17:10
Народният театър, 1913 от Йосиф Питер - първия школуван график у нас

Чешката следа в българската история и култура

След Освобождението през 1878 година младата българска държава се оказва в, така да се каже, в остра нужда от кадри -  квалифицирани, образовани, интелигентни личности, които да ѝ помогнат в конструирането на обществените функции и изобщо на един..

публикувано на 07.10.15 в 17:10

Имена на българската интелектуална гордост – Петър Увалиев

В европейската културна история на ХХ век има вградени и български имена, без които тя едва ли би била толкова атрактивна и вдъхновяваща, колкото е. Жул Паскин, Жорж Папазов, Боян Райнов, Кристо, Цветан Тодоров, Димитър Гочев, Георги Марков, Дора..

публикувано на 30.09.15 в 17:10
 Юлиана Методиева, Гергана Дончева и Митко Новков в студиото на

Осветляване на тъмните години: легенди, тълкувания и факти около приписката на поп Методи Драгинов

В българската история има тъмни периоди, за които автентичните извори са оскъдни, а свидетелства почти липсват. Съвсем нормално, впрочем: имало е времена, когато пред населението е стояло само оцеляването, не е било до записване и изобразяване на..

публикувано на 23.09.15 в 17:10