Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Девети септември като литературна дата: промяна на естетическото поле

Девети септември е една от „най-конфликтните дати” в българската история през ХХ век, тъй като продължа разнопосочното ѝ тълкуване: за едни тя е краят на монархо-фашистката диктатура, за други е преврат на чуждоземни идеологически поклонници, за трети е..

публикувано на 09.09.15 в 17:05
Акад. Григор Велев

Премълчаната история на българите в Македония

Последните политически събития в Република Македония отново повдигнаха въпроса за признаването на българско национално малцинство в съседната ни страна. Какво премълчават днешните ни политиците и дипломати, защо десни и леви не смеят да назоват нещата с..

обновено на 27.08.15 в 14:54

Православната културна общност в Османската империя през XV-XIX век

„Православната културна общност в Османската империя. XV-XIX век” е подзаглавие на книгата на белгийския изследовател на балканската и българската история Раймонд Детрез. Той е професор в университета в Гент, Белгия, преподава история и култури на..

обновено на 20.08.15 в 11:09

Началото на Втората световна война – събития, факти, дипломатически мисии и военни действия, обречености и случайности, вождове и маси

70-годишнината от края на Втората световна война – най-големият, най-кървавият и най-безумният милитаристичен конфликт в историята на човечеството, беше чествана по различни начини от двата водещи продължители на тогавашната антинацистка коалиция –..

публикувано на 22.07.15 в 17:15

Премълчаната история на българския национализъм

Опитваме се да повдигнем желязната завеса пред т.н профашистки организации. Става дума за Съюза на Българските национални легиони (СБНЛ), „Бранник“, „Ратник“, Всебългарския съюз „Отец Паисий”. Кои от тях властта поощрява и финансира, защо легионерите се..

публикувано на 15.07.15 в 17:10
Част от корицата на книгата „Последните войводи“ на Андрея Илиев.

Последните войводи – разбойничество и политика в Царство България през 20-те години на ХХ век

Разбойничеството е практика по българските земи, опустошавала и бичувала ги почти до 30-те години на ХХ век. В народното съзнание то има както характеристиките на Робин Худ и Чавдар войвода, така и неблаговидната слава на кърджалиите и даалиите. За първото..

публикувано на 08.07.15 в 17:10
Митко Новков, проф. Михаил Неделчев от Нов български университет и Радко Влайков, правнук на Тодор Влайков

Тодор Влайков между политиката и литературата

В българската политическа и културна история има забележителни фигури, които незаслужено стоят в сянката на по-буйните глави (или „младите“, както ги нарича Захарий Стоянов). Една от тези фигури е роденият в Пирдоп преди 150 години, на 23 февруари 1865,..

публикувано на 17.06.15 в 17:10
Среща на патриарх Максим с пророчицата Ванга в Роженския манастир.

Пророчицата Ванга се е срещала тайно с патриарх Максим през 1984 година

В предаването ще опитаме да се доближим към истината за разкола в българската православна църква, като ще стане дума и ролята на политическите партии, и за събитията в Санданска и Неврокопска духовни околии, както и за това как дядо Пимен реши да обяви..

публикувано на 13.05.15 в 17:00

Забравеният Жорж Папазов, художникът-сюрреалист

Ямболлията Жорж Папазов е сред онези родени в града край Тунджа българи, които поставят България на картата на световното изкуство заедно с Кирил Кръстев, Георги Шейтанов, Георги Господинов в най-ново време. Жорж Папазов е сред първите..

обновено на 29.04.15 в 16:39
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Премълчаната „Приказка за България“

Този път фокусираме вниманието ви върху най-необикновена приказка за България, която досега е премълчавана и досега продължава да не бъде разказвана. „Що за приказка е това?“ – ще възкликнете вие. Не е фантастическа, а историческа. Не защото я разказва..

обновено на 22.04.15 в 16:50