Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

От 15 до 30 май 1566 г. Крайков отпечатва своята първа книга – „Часослов”, с двуцветен печат, и съдържаща 31 гравюри.

Яков Крайков – първият български издател

Яков Крайков – име, напълно непознато за мнозина българи. Някои от тях може и да знаят, че има такава улица в столицата, но живеещите извън София вероятно и това не им е известно. А Яков Крайков е един от българите, които може да причислим към будителите, и..

публикувано на 15.04.15 в 16:50

Премълчаните истини за Ботевата чета

Предаването „Премълчаната история” от 14 януари беше посветено на премълчаните обстоятелства около убийството на Христо Ботев. Дали това заговор от страна на обкръжението му, на гузните съвести, виновни за провала на мисията, с която е натоварена четата,..

обновено на 08.04.15 в 16:37

Смешните 100 години на българското кино

2015 година е забележителна в аналите на българското изкуство, тъй като се навършват 100 години от началото на българското кино с филма на Васил Гендов „Българан е галант“. Любопитното е, че първият български филм е комедия, а през 100-годишния период на..

публикувано на 01.04.15 в 17:05

Премълчаната история на българското бъдеще

На 25 март ни гостуват: Васил Станилов (писател и публицист) и Христо Троански (журналист и писател), за да надникнат заедно в премълчаното близко бъдеще на България, например до 2033 година. Но в разговора няма да стане дума за художествена фантастика, а..

публикувано на 25.03.15 в 17:05

Познатият непознат Симеон Радев

Симеон Радев - още един от големите, много големите летописци на българската история, литература, съзнание. Забележителна е тази българска способност от онова време да хроникира и разказва себе си без пристрастия, хладно и умерено, с неспестяване на..

публикувано на 18.03.15 в 16:50
Еврейски младежи от Ашомер Ацаир в Бургас (1938 г). Първи ред (отляво надясно седнали): Жак Калдерон, Йосиф Асса, Моис Авишай, Ефраим Барух, Челеби Сарфати. Втори ред (отляво надясно изправени): Рубен Рубенов, Нико Варсано, Бито Асса, Моис Митрани.

Кой спаси от забрава спасителите на бургаските евреи

Защото се оказва, че не знаем всичко за спасяването на българските евреи, за истинските факти и обстоятелства, които попречиха на Царство България да спаси от унищожение децата на Давид, живеещи на територията на Гърция и Македония. Както и не знаем дали са..

публикувано на 11.03.15 в 17:05
Княз Борис І

Приемането в Православието – причини, следствия, случки

За българина неговата православна вяра като че ли се разбира от само себе си, но всъщност е била сложна дипломатическа акция да се присъедини тогавашна езическа България именно към Патриаршията в Константинопол. Известни са писма на патриарх Фотий до княз..

обновено на 04.03.15 в 16:46

Родолюбието, което ни липсва понякога

Говорим за проблемите на нашите сънародници, които живеят в пределите на Молдова и Украйна. Проблемите в миналото, в настоящето, които трябва да се решат в най-скоро време, за да не се пренесат и в бъдещето им. Формалният повод да се присетим за житието и..

публикувано на 25.02.15 в 11:56

Образът на Левски през мъглата от факти, митове и легенди

За Васил Левски, Апостола на свободата, Джингибито - Дякон, сякаш е казано всичко, сякаш всичко е проучено, изследвано, прономеровано и прошнуровано. Дотам, че вече започваме да търсим, както се казва, под вола теле, за да изречем за него нещо ново,..

публикувано на 18.02.15 в 16:55
Георги Боздуганов (вляво), проф. Пламен Цветков (в средата) и водещият на „Премълчаната история“ Митко Новков в студиото на предаването

България през Втората световна война – в центъра на морето от интриги

Втората световна война за половин век начертава политическата карта на Европа и България, за съжаление, попада от погрешната страна на тези очертания. Което неминуемо се отразява върху нейното развитие, върху мястото ѝ в днешния глобален свят и върху много..

публикувано на 04.02.15 в 16:55