Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Част от корицата на книгата „Цветя от края на 80-те”

Неформалната история на българските 80: рок-културата като алтернатива и съпротива

В края на 80-те години в България се засилва движението на т.нар. от тогавашната социологическа наука „неформали”, изразяващо се най-вече в сформирането и популяризирането на различни рок-състави. Младежката култура, преминала като вихър през САЩ и Западна..

публикувано на 07.01.15 в 17:05

Романът като история, историята като роман или скритите съкровища на българското минало

Историята, преподавана в училище, понякога е твърде суха, сбита, официална; без живец и вкус. Само че истинската история не е само официални факти и регистрация на събития, тя е едно авантюристично понякога приключение, което запалва въображението и те..

публикувано на 31.12.14 в 17:00

Да бъде Бог

24 декември е по-особен ден, един от най-специалните в годината, един от най-важните за многовековната ни християнска цивилизация. За това и темата на предаването е за премълчаната и още премълчаваната история на Вярата с главна буква. Ще узнаем за..

публикувано на 24.12.14 в 17:00

Иван Паспаланов или преди пладнето на българската психология

Психологията в наши дни се превърна в научната и академична дисциплина, която в най-голяма степен е привлекателна за младите хора. В Софийския университет един от най-високите балове, които се изискват, за да се изучава дадена специалност, е точно за..

публикувано на 17.12.14 в 17:05
Берлинската стена днес е само туристическа атракция

Неизговореното минало

В доклад на Европейската комисия се правят изводи, че изговарянето на близкото минало вече не е само локален и национален проблем; това е европейски въпрос, за чието решение се търсят общоевропейски решения; сред страните-членки на Европейския съюз не..

публикувано на 10.12.14 в 17:05

Пориви и покруси преди четвърт век

Новата българска история би могла да се опише сякаш само с две думи - пориви и покруси. Парадигмата се повтаря непрестанно: 1878 е поривът от Освобождението, но и покрусата от разделената България. Може би само през 1885, годината на Съединението,..

публикувано на 03.12.14 в 16:50
София - Централна гара, заминаване на войска към фронта след обявяването на Балканската война, 1912 г.

Съдбата на българското население в Македония и Тракия по време на Балканската и Междусъюзническата война

През 1912-1913 г. турската, сръбската и гръцката власт, окупирали българските земи, започват системно да ликвидират всички български църкви, училища и читалища и физически да унищожават интелигенцията по тези места. На тези и други трагични, но малко..

публикувано на 26.11.14 в 17:05

Яворовата година на траура – тайни и отгадки

В историята на българската култура има много трагични страници – смъртта на Христо Ботев, убийството на Алеко Константинов, кончината на Пенчо Славейков току преди Нобеловата награда, нещастната и потънала в забвение съдба на д-р Кръстьо Кръстев,..

публикувано на 19.11.14 в 17:15

Масонският код в българското Възраждане

Тази тема доскоро беше табу, възприемаше се като шокиращо предизвикателство, а някои историци дори я определяха като спекулативна. Но днес говорим много по-спокойно за дейците на родното ни Просвещение, носители на което са европейските масони, защото от..

публикувано на 12.11.14 в 17:15

Балканският човек – завещанието на Османската империя

Земите на българите почти пет века са били в състава на Османската империя – период, за който говорим предимно с негативизми, но който, струва ми се, е оставил траен отпечатък върху манталитета, бита и изобщо върху конструкцията на онова, което..

публикувано на 05.11.14 в 17:10