Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Иван Паспаланов или преди пладнето на българската психология

Психологията в наши дни се превърна в научната и академична дисциплина, която в най-голяма степен е привлекателна за младите хора. В Софийския университет един от най-високите балове, които се изискват, за да се изучава дадена специалност, е точно за..

публикувано на 17.12.14 в 17:05
Берлинската стена днес е само туристическа атракция

Неизговореното минало

В доклад на Европейската комисия се правят изводи, че изговарянето на близкото минало вече не е само локален и национален проблем; това е европейски въпрос, за чието решение се търсят общоевропейски решения; сред страните-членки на Европейския съюз не..

публикувано на 10.12.14 в 17:05

Пориви и покруси преди четвърт век

Новата българска история би могла да се опише сякаш само с две думи - пориви и покруси. Парадигмата се повтаря непрестанно: 1878 е поривът от Освобождението, но и покрусата от разделената България. Може би само през 1885, годината на Съединението,..

публикувано на 03.12.14 в 16:50
София - Централна гара, заминаване на войска към фронта след обявяването на Балканската война, 1912 г.

Съдбата на българското население в Македония и Тракия по време на Балканската и Междусъюзническата война

През 1912-1913 г. турската, сръбската и гръцката власт, окупирали българските земи, започват системно да ликвидират всички български църкви, училища и читалища и физически да унищожават интелигенцията по тези места. На тези и други трагични, но малко..

публикувано на 26.11.14 в 17:05

Яворовата година на траура – тайни и отгадки

В историята на българската култура има много трагични страници – смъртта на Христо Ботев, убийството на Алеко Константинов, кончината на Пенчо Славейков току преди Нобеловата награда, нещастната и потънала в забвение съдба на д-р Кръстьо Кръстев,..

публикувано на 19.11.14 в 17:15

Масонският код в българското Възраждане

Тази тема доскоро беше табу, възприемаше се като шокиращо предизвикателство, а някои историци дори я определяха като спекулативна. Но днес говорим много по-спокойно за дейците на родното ни Просвещение, носители на което са европейските масони, защото от..

публикувано на 12.11.14 в 17:15

Балканският човек – завещанието на Османската империя

Земите на българите почти пет века са били в състава на Османската империя – период, за който говорим предимно с негативизми, но който, струва ми се, е оставил траен отпечатък върху манталитета, бита и изобщо върху конструкцията на онова, което..

публикувано на 05.11.14 в 17:10
Учители и ученици от Солунската гимназия през 1888-1889 учебна година. Григор Пърличев е третият седнал отляво надясно.

„Съвършенство или смърт!“

На 1 ноември отново ще отбележим тържествено делото на стотиците именни и беизменни будители, но дали е достатъчно това? Почитаме ли наистина святото им дело или всичко някогашно, пък макар и свято, днес ни изглежда архаично, непотребно минало,..

публикувано на 29.10.14 в 17:10

Премълчаният Радичков

Темата този път е „Премълчаният Радичков“: какво не знаем, а трябва да знаем за историята на творчеството му, какво нарочно и несъзнателно до днес е премълчано, кой принуди големият ни писател да съкрати част от текста на пиесата „Образ и подобие“, защо..

публикувано на 22.10.14 в 16:55

Перестройката или Изтласканото въодушевление

1985, 15 октомври – на Пленум на ЦК на КПСС генералният секретар на партията, прясно избрания Михаил Горбачов (за когото се чу, миналата седмица, че е влязъл в болница) произнася реч, в която излага своите плановe за реформи в икономическата..

публикувано на 15.10.14 в 17:20