Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Вера Мутафчиева

За Вера Мутафчиева – човека, учения, писателя

Вера Мутафчиева е сред интелектуалните български фигури от втората половина на ХХ век и началото на ХХІ век, които блестят с най-ярка, мъдра и мощна светлина. На 28 март 2019 г. се навършват 90 г. от рождението ѝ и предаването „Премълчаната история“..

публикувано на 27.03.19 в 17:15
Иван Евстратиев Гешов

Премълчаната история на академика-банкер

Той е от най-големите имена в българското финансово и банково дело. Казва се Иван Евстратиев Гешов.Същевременно е виден политик и държавник, изявен дипломат и учен от голяма величина. Въпреки че през последните години българската общественост имаше..

публикувано на 20.03.19 в 17:10

Убийството на Александър ІІ – причини, следствия, изводи

На 13 март 1881 г. при атентат е убит императорът на Русия Александър ІІ. Това е осмото покушение срещу личността на самодържеца, най-сетне оказало се успешно. По думите на един съвременник, терористите от „Народна воля“ и от други радикални революционни..

публикувано на 13.03.19 в 17:10
Александър Стамболийски

140 години от рождението на Александър Стамболийски

Навършиха се 140 години от рождението на бившия български премиер Стамболийски. Александър Стоименов Стамболийски е роден на 1 март 1879, умира на 14 юни 1923. Той е сред онези български политици, чиито имена и днес са между възхвала и позор. Като водач на..

публикувано на 06.03.19 в 17:10
Отляво надясно: Румен Генов, Александър Шурбанов, Митко Новков (изправен) и Любомир Кръстев

Исторически и културологични корени на Брекзит

Една от най-актуалните думи в момента в света е Брекзит – обозначава изявеното от жителите на Обединеното Кралство желание да напуснат обединена Европа. Всяка актуалност обаче – колкото и странно да ни се струва, си има своя предистория; с Брекзит е..

публикувано на 13.02.19 в 17:05
Марияна Шабаркова-Петрова, Владимир Димитров, Румен Леонидов и Ивелин Любенов

Тайната азбука на българските дюлгери и зографи

Тайният език на зидарите е съхранен в редица каменни пластики и писма, открити в музейните архиви. Вече е разгадан тайнственият шифър, използван от българите през XIX век. Става дума за кореспонденцията между крупни търговци на памук от Банско, дипломати от..

публикувано на 06.02.19 в 17:05

Цанко Лавренов, модерният художник на историята

Цанко Лавренов се появи и в позната, и в непозната светлина преди две години на изложбата в Софийска градска художествена галерия „Между модерното и канона“. Сега, след излизането на мащабния каталог с автори като доц. Ружа Маринска, д-р Анелия..

публикувано на 30.01.19 в 17:12
Георги Мъндев, доц. Дилян Николчев и Румен Леонидов (отляво надясно)

Премълчаната история на последния български екзарх

Какво знаем и какво се премълчава за екзарх Стефан? Той е високообразован духовен деятел, бил е специализант в  Богословския факултет на Женева, където е слушал лекции по омилетика – науката за църковно красноречие. Знаем, че е завършил философия във..

публикувано на 23.01.19 в 17:05
Благой Иванов, Слави Ганев и Румен Леонидов (отляво надясно)

Премълчаната история на българските народни приказки от Македония

След като вече 30 години темата Македония у нас не е табу, най-сетне се намери българин, който да се присети, че народните приказки отвъд държавната ни граница, оттатък планината Осоговска, са непознати за повечето ни днешни сънародници. Този българин е..

публикувано на 09.01.19 в 17:10

Истини във фикцията

Напоследък в българското литературно пространство историята придобива (или може би е по-добре да се каже си възвръща) все по-голяма ценност. Романи с историческо съдържание – „Възвишение“ и „Чамкория“ на Милен Русков, „Една и съща нощ“ и „Животът няма втора..

публикувано на 02.01.19 в 17:10