Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Читалище-паметник „Отец Паисий“ в Самоков

Великият реформатор Митхад паша в средата на ХIX век е казал за самоковци, че „ не е срещал по-интелигентен народ никъде другаде в своя вилает“. Това дава основание да се счита, че читалищна дейност се е развивала много преди годината 1859, от която са..

публикувано на 30.01.19 в 08:05
Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково

Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково – огнище на духовност

Повече от 130 години Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково събира под покрива си жадни за култура и знания творци и изпълнители. Дългогодишни са традициите на самодейните състави, богата е културната програма. Многожанров и голям концерт могат..

публикувано на 17.12.18 в 14:33
Църквата „Св. Великомъченик Димитрий“ в село Мирково

Мирково – сребриста перла

„Сребриста перла“ нарича своето родно село Мирково, Цветанка Йотина, вече трети мандат кмет на селото. Наистина красива перла в полите на Балкана, люлка на родолюбци-герои от славните години в борбата за Свобода, в годините на съграждане на  свободна..

публикувано на 14.12.18 в 09:10
Село Куманово

Събота сутрин в село Куманово

Село Куманово е част от община Аксаково в област Варна. Някога мястото на селото било на около 500 метра на североизток от днешното село, но избухнала чумна епидемия. Населението, главно гагаузи, бяга към Бесарабия и опожарява всички постройки,..

публикувано на 13.12.18 в 07:45
Самодейците от село Кърнаре

Село Кърнаре – известно, но малко познато

В средата на Розовата долина, там където пътят от Троян, пресякъл Стара планина, се среща с Подбалканския и продължава в двете посоки – на изток и запад, там е с. Кърнаре. Пътуваме по този път, преминаваме през селото, но не знаем нищо за него, защото..

публикувано на 11.12.18 в 10:35

Събота сутрин в село Въглен

Село Въглен е част от община Аксаково. Намира се на 14 км от областния град Варна и на 13 км. от Аксаково. Във Въглен живеят около 1300 човека. Старото име на селото било Кюмюрлък. Местни етнографи предполагат, че преди столетия в околностите са се..

публикувано на 07.11.18 в 13:00
Сградата на читалището в село Бояна

Събота сутрин в село Бояна

Китното селце Бояна се намира в община Вълчи дол, област Варна. Допреди Освобождението селото е било турско и се е наричало Кокарджа. Какъв е бил поводът за това неласкаво име (на турски – пор) – не се знае. След Кримската война българите от Източния и..

публикувано на 25.10.18 в 10:00
Алеята на родовете в село Климент

Събота сутрин в село Климент

Карловското село Климент се намира в подножието на Средна гора и е едно от многобройните български села, разхвърляни из Розовата долина. Основен поминък тук, както можем да се досетим, е отглеждането на маслодайната роза. Селището се гордее и с това, че..

публикувано на 10.10.18 в 09:00
Етнографската сбирка в село Могилище.

Събота сутрин в село Могилище

Село Могилище се намира на около 55 км от град Добрич, на 65 км от град Варна, на 5 км от общинския център Каварна и само на 7 км от морският бряг. Близостта на селото до общинският център Каварна и морският бряг създава добри перспективи за развитие на..

публикувано на 02.10.18 в 09:30
Националният историко-археологически резерват „Плиска”

На гости в първата българска столица Плиска

Гостувахме в град Плиска - столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 година. Влезнахме в Националният историко-археологически резерват „Плиска”, където се запознаваме с историята на най-многолюдния град на ранносредновековната българска..

публикувано на 20.08.18 в 12:10