Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

На гости в силистренското село Бабук

Ще бъдем на гости в силистренското село Бабук. Ако не знаете къде точно се намира и какви хора живеят в него, защо е такова името му и какви са традиционните местни ястия, какво се случва вечер в сградата на читалището и какви са спецификите на..

публикувано на 06.09.17 в 09:35

Събота сутрин в село Варвара

Имало едно време една девойка, която се казвала Варвара… – така започва своя разказ 92-годишната баба Калинка за името на селото и празниците, които празнуват от незапомнени времена – Свети Георги, Света Марина и Света Варвара. Ще посетим кметството,..

публикувано на 29.08.17 в 11:50
През 1872 г. в Златишкия метох Васил Левски основава един от тайните революционни комитети.

По стъпките на Левски в Средногорието

Изключително интересни факти за делото на Апостола на свободата и основаните от него революционни комитети в селищата между Глъбец и Козница разказва директорът на Регионален исторически музей в град Пирдоп д.и.н. Иван Иванов. Любопитни са и историите и..

публикувано на 15.08.17 в 09:35
Детски танцов състав от с. Царацово, Пловдивско - участници във фестивала.

Столетово пее и танцува

Така хората от село Столетово, община Карлово са нарекли своя фолклорен фестивал, в който участват самодейни изпълнители от цялата страна. В продължение на два дни над 1000 участници изпълниха мегдана пред читалищната сграда, за да покажат песните, обичаите..

публикувано на 08.08.17 в 08:55

Събота сутрин в село Чавдар

Ще бъдем в село Чавдар , което се намира в Софийска област. Ще влезем в обновената сграда на кметството, където ще научим за забележителностите в и около селото. Ще посетим местността „Света Петка”, където се намира музея и археологическия парк с..

публикувано на 12.07.17 в 09:25
Певческа група от село Алино.

С песните на село Алино

Село Алино е малко село, разположено в полите на Плана планина. Много песни, традиции и ритуали, битували и съпътствали ежедневието на жителите му, са останали в паметта на възрастните хора. И днес, за да се запазят за поколенията, младият секретар на..

публикувано на 24.06.17 в 09:30
Град Върбица

Събота сутрин в… град Върбица

Град Върбица се намира в област Шумен и е в близост до язовир Тича. Малко, спокойно градче, в което живеят около 3500 човека. От срещите ни в местното читалище ще научим повече за история на градчето, за читалището и дейностите му, за клуба на..

публикувано на 22.05.17 в 16:36

С песните и традициите на село Лозен

Макар и съвсем близо до столицата жителите на село Лозен пазят традициите и песните на дедите си. Изпълняват ги на празници, изпълняват ги и в делници в поредица от концерти в местното читалище. За песенното богатство от този район на шоплука разказваме в..

публикувано на 12.05.17 в 10:00

Събота сутрин в село Костенец (втора част)

В предишния брой на предаването бяхме на костенския водопад, местността Горна черква и параклиса, който е изграден там, запознахме се и с кмета на селото Любка Кацарова, читалищното ръководство, с председател Цветанка Наджакова и с част от самодейците...

публикувано на 05.05.17 в 12:58

Копривщица – памет за величие

Всяка година на 1 май в Копривщица се пресъздават героичните събития от Април - 1876 година. По калдъръмените улици на града отеква звукът на конницата, звучат бунтовни песни. Музейните работници с благоговение разказват за подвига на героите.

публикувано на 02.05.17 в 09:05