Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Събота сутрин в село Костенец

Село Костенец се намира в подножието на Рила планина, на около 6 км. южно от град Костенец. Прекрасната природа, чистия въздух и водопада са описани в стихове на Иван Вазов, който редовно е посещавал селото. Въпреки миграцията в Костенец живеят над 3 500..

публикувано на 20.04.17 в 08:55
Лазаровден

Награди на платформа АГОРА

Платформа АГОРА всяка година отличава най-добрите проекти на читалища, допринесли за общностно развитие, реализирани в съдружие с местните жители. И тази година читалищни екипи от страната получиха своите награди на специална церемония.

публикувано на 10.04.17 в 10:20

Събота сутрин в село Гюешево

Кюстендилското село Гюешево се намира в Осоговската планина до границата с Република Македония. Гюешево е родно село на прочутата Румена войвода. През 1871 година в селото е открито първото училище, през 1903 г. – пощенска станция, през 1910 г. – аптека и..

публикувано на 05.04.17 в 09:30

Събота сутрин в Мелник

Мелник е най-малкия град в България. В него живеят или по-скоро са регистрирани 325 човека. Известен е като градчето на хубавото вино и целогодишния туризъм. Ще влезем в историческия музей и ще се запознаем с историята на града, който някога е бил населяван..

публикувано на 08.03.17 в 16:19
Село Крали Марко

Събота сутрин в село Крали Марко

То е разположено на десния бряг на река Луда Яна и е едно от най-малките села в пазарджишка община - с около 200 жители. Повече от 10 години хората там се опитват сами да изградят параклис в центъра на селото и разчитат на дарения от родолюбиви българи. С..

публикувано на 01.03.17 в 09:10

На празника Трифон Зарезан в село Хърсово

Хърсово се намира в община Сандански и е известно със сорта грозде широка мелнишка и хубавото си вино. По стара традиция и под звуците на зурни, изминаваме пътя от центъра на селото до лозовите масиви, където се извършва ритуала зарязване на лозята...

публикувано на 21.02.17 в 09:55
Плоската могила в пазарджишкото село Юнаците

Събота сутрин в село Юнаците

Пазарджишкото село Юнаците е известно в страната ни и извън нея с праисторическата селищна могила, наречена още Плоската могила. В Юнаците се гордеят и с една от най-новите сгради в общината – тази на месното читалище „Хаджи Найден Йованович”. За историята..

публикувано на 09.02.17 в 11:53

Кукерските игри - повод за надежда и народно веселие

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” в град Перник е повод да се разходим из различни краища на страната и да научим как се извършва това тайнство по изгонване на злите сили в очакване на здраве и берекет през годината. Специфични за..

публикувано на 30.01.17 в 15:30
Кметството на Нови хан

Духа на шоплука в Нови хан

На 25 км от София е китното село Нови хан. Храм „Света Троица”, построен преди близо 150 години и днес е символ на християнските добродетели. Жителите на селото днес пазят традициите на предците си, запяват песните, почитат празниците с народно веселие,..

публикувано на 30.01.17 в 15:00

Велинград - царството на минералните извори

Разходката из Велинград ще ви плени с приказна природа, борови гори, красиви гледки, исторически забележителности и на фона на всичко това новите възможности за СПА-туризъм в уютна обстановка и безупречно обслужване. Срещите и разказите на местните хора..

публикувано на 17.01.17 в 10:30